U zagrebačkoj katedrali zaređeno 16 novih đakona

Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško zaredio je šesnaest novih đakona, osam djecezanskih i osam redovničkih kandidata.

4-VELIKA.jpg
Autor
zg-nadbiskupija.hr/Laudato/D.T.
Objavljeno:
 
30.09.2017 15:11
Pomoćni biskup zagrebački mons. dr. sc. Ivan Šaško predvodio je u subotu 30. rujna euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici u zajedništvu s pomoćnim biskupom zagrebačkim mons. Mijom Gorskim te okupljenim provincijalima, svećenicima, redovnicima, redovnicama i Božjim narodom, zaredivši šesnaest novih đakona.
 
Uvodeći u euharistijsko slavlje, biskup Šaško je prenio pozdrav zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koji zbog rehabilitacije nije mogao biti predvoditelj ovog ređenja. Obraćajući se ređenicima istaknuo je kako su u ovu prvostolnicu ulazili puno puta, slavili i molili u njoj, osluškivali i tražili Božju volju, zazivali zagovor svetih, osobito nebeske Majke i blaženoga Alojzija Stepinca, ali danas je vaša prisutnost posebna. 
 
- Ovdje niste sami sa svojim mislima, nego u zajedništvu Crkve koja vas je pratila, koja vas podupire i koja vam se raduje, jer želite kao đakoni i svećenici služiti Gospodinu i bližnjima – rekao je.
 
U homiliji, biskup Šaško je progovorio o slavlju ređenja istaknuvši da nas ono uvijek vraća na istinu da je Crkva otajstvo darovanosti, u kojemu svaka služba ima svoju znakovitost.
 
- Sam đakonat vjerojatno je u najvećoj napetosti sa suvremenom kulturom, jer pokazuje da kršćanstvo živi od Božjega Duha, očitovanoga u Božjoj riječi i služenju, u darivanju sebe drugima. I ranije se čovjek, u težnji za slobodom, pitao: 'Kako je moguće služiti i biti sretan?' To dvoje, sloboda i služenje, kao da je u nepomirljivoj oprečnosti, istaknutoj naročito danas, kada se pokušava nametnuti ideal samoostvarivanja i posvemašnje neovisnosti. No, uvjerili smo se toliko puta da takva autonomija ne oslobađa čovjeka, nego ga još više zarobljava. Sloboda po mjeri čovjeka uvijek je ograničena i druge ograničava – isaknuo je mons. Šaško.
 
Posebno je pozvao đakone da ne prestanu upoznavati Kristovo evanđelje koje im se predaje u ruke u obredu ređenja.
 
- To je objavljena i zapisana Božja sloboda, Radosna vijest kojoj ćete biti navjestitelji, a koja nije po ljudskoj mjeri nego po Božjemu planu. (…) U svemu što ćete kao službenici Crkve činiti polazite od Božjega dara i služenja koje izvire iz srca poslušnoga Bogu. Tada pismo postaje živom riječju po vašemu primjeru – naglasio je.
 
Govoreći o služenju, biskup Šaško je istaknuo kako u Crkvi služenje nije popis stvari koje treba izvršiti, nego način prisutnosti, ophođenja s drugima i djelovanja te da niti jedna služba nije velika, niti ima dostojanstva, ako se iz nje ukloni služenje i ako ju ne prožima duh malenosti.
 
Svoju homiliju završio je pozivom ređenicima da se ne boje unatoč suvremenosti koja donosi  brze obrate koji rađaju nove odnose u društvu: 
 
- Ne trebamo ih se bojati, jer je naša sigurnost u Kristu, ali kao Crkva sve trebamo čitati i činiti u Duhu koji nam je dan, koji nadahnjuje i preobražava, koji nas pripravlja za ono što izgleda nemogućim. U tome izazovu nismo sami. Upravo ređenje pokazuje da smo nastavak istoga Božjeg djela, nova karika u povijesnome tijeku koja je iskovana u kovačnici Duha Svetoga za nova očitovanja Božje prisutnosti. Oslonjeni smo na svjedočanstvo svetih, od kojih ovdje danas posebno privlači lik svetoga Josipa, čiju Godinu slavimo, i blaženi Alojzije Stepinac – ti čudesni umjetnici darovanosti i služenja; osporavani i voljeni, samozatajni, a tako vidljivi. Ostanite znak svima nama u Crkvi, da svaki poziv ima đakonske odlike i da Crkvu i hrvatsku domovinu grade samo nesebični ljudi koji su susreli Boga po Kristu koji služi – zaključio je pomoćni biskup Ivan Šaško.
 
Sveti red đakonata primili su:
 
ZA ZAGREBAČKU NADBISKUPIJU:
Ivan BRAOVAC, župa Isusova uskrsnuća, Sesvetski Kraljevec;
Dario KRAL, župa sv. Blaž, Zagreb;
Filip MARIĆ, župa Isusova uskrsnuća, Sesvetski Kraljevec;
Matija NOVAČKI, župa sv. Ane, Lobor;
Toni POTREBIĆ, župa sv. Nikole, Krapina;
Kristijan TUŠEK, župa sv. Mihaela, Mihovljan;
Marko TOPLAK, župa BDM Kraljice sv. Krunice, Remetinec;
Alen VRBEK, župa Uzvišenja Svetog Križa, Sveti Križ Začretje;
 
 
ZA FRANJEVAČKU PROVINCIJU SV. ĆIRILA I METODA:
Fra Leopold PALIĆ, župa sv. Leopolda Mandića, Zagreb-Dubrava, Zagrebačka nadbiskupija;
Fra Ivica PEČNIK, župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Križevci, Bjelovarsko-križevačka biskupija;
Fra Vedran KOS, župa Našašća Svetog Križa, Orahovica, Požeška biskupija;
Fra Stjepan HRKAČ, župa sv. Dominika Savija, Slavonski Brod, Đakovačko-osječka nadbiskupija;
Fra Andro Tomislav GLUŠČIĆ, župa sv. Katarine, Gaj, Požeška biskupija;
 
 
ZA FRANJEVAČKU PROVINCIJU PRESVETOGA OTKUPITELJA:
Fra Ivan Marija ĐUZEL, župa sv. Franje Asiškog, Splitsko-makarska nadbiskupija;
 
ZA PROVINCIJU FRANJEVACA TREĆOREDACA GLAGOLJAŠA:
Fra Darijo MICAN, župa sv. Ilije, Glamoč, Banjolučka biskupija;
 
ZA HRVATSKU POKRAJINU DRUŽBE ISUSOVE:
p. Petar KLARIĆ, župa sv. Vida, Vidovice, Vrhbosanska nadbiskupija. 

 

Fotogalerija
ddddd
ccccccccc
bbbbbbb
aaaaaa
eeee

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije