Zaključeno četvrto zasjedanje Sinode

Završeno je Četvrto zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koje se u petak 24. i subotu 25. studenog 2017. godine održalo u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu.

sinoda.jpg
Autor
zg-nadbiskupija.hr
Fotograf
zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
26.11.2017 08:13

Hvala vam za zajedništvo i za sve vaše dobre prijedloge. Sigurno je da između želje i realnosti postoji put i toga moramo biti svjesni - rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zaključujući Četvrto zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koje se u petak 24. i subotu 25. studenog 2017. godine održalo u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu.

Drugi dan zasjedanja započeo je jutarnjim pohvalama, nakon čega su članovi Sinode izlagali svoje intervente na temu „Crkva zagrebačka u hrvatskome društvu“, što je uključivalo sedam podtema: promicanje jedinstva među kršćanima, međureligijski dijalog, karitativnu zauzetost Crkve, socijalnu dimenzija crkvenoga djelovanja, kulturu, znanost i umjetnost u Crkvi, katoličke odgojno-obrazovne ustanove te Crkvu i mediji.

Na temelju 129 intervenata članova Sinode s Trećeg zasjedanja Sinode, održanog 31. ožujka i 1. travnja 2017. godine te 5 priloga koje su vjernici Zagrebačke nadbiskupije uputili Tajništvu Sinode kao svoj izvanjski doprinos sinodskom radu, Povjerenstvo za treće tematsko područje pripremilo je 51 prijedlog.

Nakon predstavljanje prijedloga vezanih uz obilježja i posebnosti Zagrebačke nadbiskupije, župe, obitelji kao kućne Crkve, uz zaređene službenike, posvećeni život te vjernike laike, članovi Sinode pristupili su glasanju.

O 51 prijedlogu glasalo je 174 članova Sinode, koji su o svakom prijedlogu imali mogućnost glasati na način da na prigodnom obrascu zabilježe jednu od tri opcije: odobravam, ne odobravam, odobravam s pridržajem.

Članovi Sinode većinom su glasova prihvatili s odobravanjem 51 prijedlog. O rezultatima glasanja sinodsku skupštinu izvijestio je predsjednik komisije za provedbu glasanja preč. Vjekoslav Meštrić. Izglasani prijedlozi predani su zagrebačkom Nadbiskupu koji ima zadatak pripremiti završni Dokument Sinode, tj. Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon glasanja, članovi Sinode nastavili su s izlaganjem svojih intervenata na temu Četvrtog zasjedanja „Crkva zagrebačka u hrvatskome društvu“.

Završno zasjedanje Sinode održat će se 9. veljače 2018. godine, a na spomendan blaženog Alojzija Stepinca 10. veljače rad Sinode zaključit će se euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali koje će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije