Završni susret trajne formacije mlađih svećenika u pastoralnoj godini 2018./2019.

Program trajne formacije svećenika ove godine prolazilo je 47 svećenika Zagrebačke nadbiskupije.

susret-trajne-formacije-svecenika.jpg
Autor
zg-nadbiskupija.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
21.06.2019 10:21

Svećenici Zagrebačke nadbiskupije do desete godine misništva njih četrdeset i četiri, u zajedništvu sa svojim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i pomoćnim biskupom Ivanom Šaškom, okupili su se u utorak 19. lipnja na završnom susretu programa Trajne formacije svećenika.

Susret, održan u župi bl. Alojzija Stepinca, Bestovje - Novaki – Rakitje, započeo je zajedničkom molitvom te riječima pozdrava Kardinala koji je rekao da je cilj susreta osvrnuti se na proteklu pastoralnu godinu s obzirom na zadaće, nastojanja i ostvarenja koja su obilježila rad mladih svećenika Zagrebačke nadbiskupije.

- Pozvani smo zahvaliti Bogu na mnogim darovima kojima smo svjedočili kao nadbiskupijska zajednica koja se nalazi u vremenu pripreme za Susret hrvatske katoličke mladeži iduće godine u našoj Nadbiskupiji - rekao je Kardinal.

Uzoriti je posebno istaknuo dar sedmorice ovogodišnjih mladomisnika.

- Gospodin nam pokazuje svoj blagoslov duhovnim zvanjima koja dolaze u naše Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište – rekao je nadbiskup Bozanić.

Koordinator programa Trajne formacije vlč. mr. Tomislav Hačko osvrnuo se na tijek protekle formativne godine iznijevši pregled obrađenih tema te ostalih susreta koji su obilježili ovu pastoralnu godinu.

- Program trajne formacije svećenika ove godine prolazilo je 47 svećenika Zagrebačke nadbiskupije: 19 župnih vikara i 28 upravitelja župa i svećenika s nekom drugom službom u ustanovama Zagrebačke nadbiskupije - rekao je vlč. Hačko zahvalivši Kardinalu i biskupu Ivanu na pastirskoj brizi za mlade svećenike kojima program Trajne formacije želi biti prostor ljudske i duhovne izgradnje te susreta, zajedništva i druženja u bratskom ozračju.

Zatim su se, kako je to uobičajeno na završnom ljetnom susretu, obratili svećenici koji izlaze iz sustava Trajne formacije budući da su navršili deset godina službe: vlč. Ante Barišić, vlč. Branimir Budinski, vlč. Anđelko Katanec, vlč. Odilon-Gbènoukpo Singbo i vlč. Ivan Valentić.

- Ovaj program je koristan i dobar model okupljanja mladih svećenika, naročito u prvim godinama službe - rekao je vlč. Barišić upravitelj župe sv. Vida u Petruševcu naglasivši kako mu je ovaj program omogućio da bude u stalnom kontaktu s Ocem Nadbiskupom, biskupom Ivanom, kao i drugom subraćom svećenicima koje mnoge bez ovih susreta ne bi imao prilike bolje upoznati.

Povjerenik za pastoral migranata i turista te pastoralni pomoćnik u župi Zagreb – Oranice vlč. Anđelko Katanec istaknuo je da mu je program svih ovih godina ponudio raznovrsne i aktualne teme.

- Posebno bih naglasio duhovne obnove koje nam je ovaj program pripremio. Ipak trajna formacija sama po sebi, ako je ne prati naše aktivno sudjelovanje, ostaje nedovoljna za osobni svećenički rast - zaključio je vlč. Katanec.
 
Vlč. Ivan Valentić obavijestio je okupljene o tijeku priprema za SHKM naročito s obzirom na ljetne mjesece u kojima će se na različitim mjestima održati susreti mladih posvećeni upravo tom velikom događaju za pastoral mladih i cjelokupnu Crkvu u Hrvata.

U drugom dijelu susreta predavanje je održao domaćin preč. Božidar Cindori predstavivši mladim svećenicima pastoralni plan i program župe bl. Alojzija Stepinca, Bestovje - Novaki – Rakitje. Preč. Cindori istaknuo je da uz različite župne aktivnosti župa bl. Alojzija Stepinca dugi niz godina organizira župnu katehezu za sve razrede osnovne škole. Preč. Cindori progovorio je također i o projektu izgradnje Hospicija i doma za starije bl. Alojzije Stepinac koji će odgovoriti na veliku potrebu lokalne zajednice i pokazati brigu Crkve za starije i nemoćne.

Zatim je uslijedilo vrijeme za raspravu i razmjenu mišljenja. Na kraju susreta kardinal Bozanić zahvalio se mladim svećenicima te pozvao da budno osluškuju poticaje Duha Svetoga.

- Budite otvoreni za nove inicijative u kojima možemo ljudima pomoći u njihovim potrebama. Kao vaš nadbiskup dajem vam u tome podršku i molim za vas - rekao je Kardinal.

Susret je završen molitvom Srednjeg časa u župnoj crkvi te nagovorom koji je održao mons. Šaško na temu karizmi u Crkvi u svjetlu ''Hvalospjeva ljubavi'' sv. Pavla.

- Apostol naroda nas poziva da živimo svoj život u svjetlu agape. Donosi nam mrežu kriterija po kojoj vidimo što je u Crkvi ispravno, a što nije. Karizme bez ljubavi su sebične - rekao je biskup Šaško.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije