Zbor mladih ''Damask'' proslavio 20 godina djelovanja

U nedjelju Božjeg milosrđa zbor mladih Župe sv. Pavla apostola u zagrebačkom naselju Retkovec svečano je obilježio 20. obljetnicu svoga djelovanja.

download.jpg
Autor
Lucija Nevistić/Laudato/M.S.
Fotograf
Lucija Nevistić
Objavljeno:
 
10.04.2018 12:58
Koncertom koji su pod geslom ''Sa svetim Pavlom Boga slavimo, djelima svojim Krista naviještajmo'' održali u ispunjenoj župnoj crkvi, mladi su ponajprije željeli dati hvalu Bogu za sve milosti i darove primljene kroz protekla dva desetljeća, za svih 230 mladih koji su kroz 20 godina djelovali u zboru, ali i prisjetiti se važnih trenutaka koji su na poseban način obilježili djelovanje zbora. Zato su uz sadašnjih 50-ak članova zbora, u programu proslave sudjelovali voditelji, svirači i pjevači koji su zbor stvarali prije 20 godina, kao i oni koji su u zboru pjevali i svirali kroz sve protekle godine.

Programu su uz domaćeg župnika Vinka Tomića i župnog vikara Marija Dukića, nazočili bivši retkovečki župnik Dragutin Cerovečki, danas župnik u Zlataru, te svećenici koji su nekada bili članovi zbora ''Damask'': Josip Bošnjaković iz Đakovačko-osječke nadbiskupije te Branimir Budinski i Dominik Glasnović iz Zagrebačke nadbiskupije.

Program je otvoren pozdravom voditelja te pjesmom ''Obraćenje svetoga Pavla'', za koju je tekst i glazbu 1998. godine napisala prva voditeljica zbora Margareta Bošnjaković, a na koncertu ju je osobno izvela uz vokalnu pratnju sadašnjeg zbora te klavirsku pratnju svoje sestre Dalije Mock. Zatim je iznijela svoja sjećanja na prve godine postojanja zbora naglasivši da je u početku bilo zaista teško i da bez podrške, usmjerenja, ohrabrenja, pa i kritike pokojnog župnika mons. Željka Juraka, ovo djelo ne bi uspjelo.

U nastavku dvoipolsatnog programa glazbene točke su izmjenjivane s govorima pojedinih bivših i sadašnjih članova zbora, dok su istovremeno prikazivane fotografije sa značajnijih nastupa i trenutaka u povijesti zbora. Zbor se predstavio širokim repertoarom crkvenih pjesama: mixom više novijih crkvenih skladbi, nekoliko hrvatskih crkvenih popijevki te više duhovnih šansona. Otpjevali su i pjesmu ''Svaki dan s Tobom'' za koju je zbor dobio nagradu za najbolji tekst na Uskrsfestu 2004., a napisala ju je treća voditeljica zbora Ana Ostojić. Kao posebno iznenađenje izvedena je pjesma ''Ivanu Pavlu II.'' koju je zbor pjevao u čast Svetome Ocu u Rijeci i Banjoj Luci 2003. godine, a uz sadašnji zbor izvele su je solistice i nekoliko članova koji su nastupili u Rijeci i Banjoj Luci prije 15 godina.

Na djelovanje zbora u prvih deset godina kroz nepoznate anegdote i događaje podsjetili su Dalija Mock (druga voditeljica zbora), Danijel Trubić (dugogodišnji gitarist i autor brojnih pjesama koje zbor i danas pjeva) i vlč. Josip Bošnjaković (prvi gitarist zbora).

Podsjećajući na razne događaje koji su obilježili djelovanje zbora, među kojima i šest nastupa na Uskrsfestu s dvije nagrade za najbolji tekst (2004. i 2007.), voditelji programa Ivana Antunović i Matija Glasnović posebno su istaknuli nevjerojatan podatak da je ''Damask'' jedini hrvatski župni zbor mladih koji je pjevao u čast dvojice Papa prigodom njihova posjeta Hrvatskoj: prva generacija zbora pjevala je u čast sv. Ivana Pavla II. u Rijeci,  8. lipnja 2003. i u Banjoj Luci, 22. lipnja 2003.; a sadašnja generacija pjevala je u čast Benedikta XVI. na zagrebačkom hipodromu, 5. lipnja 2011. Sjećanje na nezaboravne nastupe u Rijeci i Banjoj Luci i na događaje koji su tome prethodili, te na snimanje CD-a posvećenog Papi, s prisutnima je podijelila Verica Kraš Villa, koja je napisala tekst za pjesmu koju su tada pjevali Svetome Ocu.

O djelovanju zbora danas govorila je sadašnja članica zbora Iva Trubić, kao i Martina Bukovčak, četvrta i sadašnja voditeljica koja zbor vodi ''pola njegove povijesti'', tj. posljednjih deset godina. Zahvalivši Bogu, svojoj obitelji i svim članovima zbora, posebnu zahvalu uputila je vlč. Dragutinu Cerovečkom koji je kao nekadašnji župnik pjevanje zbora ''podigao na višu razinu'', sadašnjem župniku Vinku Tomiću na svakoj podršci koju im pruža, kao i kapelanu Mariju Dukiću ''koji je najzaslužniji za ovu proslavu''.

Mladima se na kraju koncerta obratio župnik Vinko Tomić čestitavši im 20 godina ustrajnosti, odanosti i ljubavi prema Bogu i Crkvi, na mnogim plodovima, darovima i milostima kojima ih je Bog obdario: ''Zahvaljujem vam što talente koje ste od Boga primili niste zakopali, nego ste ih uložili u dobro naše župne zajednice, čime ste obogatili te i danas obogaćujete, ne samo našu župu, nego i svoje vlastite živote''. Izrazio je radost ''što je ovo večeras nesvakidašnji događaj u kojemu su mladi koji danas pjevaju u ovom zboru po prvi puta susreli one koji su - danas odrasli ljudi – pokrenuli ovaj zbor, prvi u njemu svirali i pjevali. Radostan sam što ste i vi, nekadašnji članovi zbora, danas mogli vidjeti plodove onoga što ste zasijali i upoznati mlade koji danas sviraju i pjevaju u našem zboru mladih nastavljajući ono što ste vi započeli''. Mladima koji danas pjevaju u zboru župnik je poručio da nastave i dalje neumorno svjedočiti Boga kroz pjesmu, posebno na nedjeljnim Svetim Misama, da svojim životom i radom i dalje budu na ponos svojoj župnoj zajednici.

Župnik Tomić je zatim uručio zahvalnice pojedincima koji su svojim posebnim trudom, zalaganjem i radom pridonijeli nastanku i djelovanju zbora mladih: Margareti Bošnjaković, Daliji Mock, Danijelu Trubiću, Martini Pavliš, Verici Kraš Villa te Martini Bukovčak. Svi bivši i sadašnji članovi zbora dobili su za uspomenu posebno izrađen privjesak za ključeve s križem, brojkom 20 i slovom D. Koncert je završen pjesmom »Sa svetim Pavlom«, za koju je tekst i glazbu napisao Danijel Trubić, a otpjevali su je zajedno svi sadašnji i bivši članovi zbora.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!