Na današnji dan prvi put emitirana pjesma 'Moja domovina'

Ova prelijepa pjesma ubrzo je prerasla u himnu Lijepoj Našoj. Zajednički su ju potpisali Zrinko Tutić i Rajko Dujmić, a aranžman je napisao Nikša Bratoš.

moja-domovina.jpg
Autor
Laudato NP
Fotograf
youtube.com/screenshot
Objavljeno:
 
15.09.2021 08:22

 

Potkraj ljeta 1991., dok se Hrvatska gorljivo branila od velikosrpske agresije, naši estradni umjetnici odlučili su jedinstvenom pjesmom sudjelovati u obrani domovine i još više podići borbeni duh hrvatskoga otpora. U to su se doba izvodile mnoge domoljubne pjesme, a upravo na današnji dan televizijski 'Dnevnik' prvi put je prikazao pjesmu i spot 'Moja domovina'.

Ova prelijepa pjesma ubrzo je prerasla u himnu Lijepoj Našoj. Nastala je u tonskom studiju 'Krešimir' Hrvatskoga radija. Zajednički su ju potpisali Zrinko Tutić i Rajko Dujmić, a aranžman je napisao Nikša Bratoš. Iz svih krajeva Hrvatske na jednom su se mjestu okupili najpoznatiji pjevači, njih 138, i s neobičnim žarom otpjevali pravu pjesmu u pravo vrijeme.

'Moja Domovina' isključuje bilo kakvo politikantstvo. Njezine riječi spajaju sve one kojima je Hrvatska u srcu, ne vrijeđaju nikoga i ne pozivaju na mržnju. U teškim trenutcima agresije poticala je na ljubav prema domovini.

'Moja Domovina' postala je najtrajnija glazbena ostavština Domovinskoga rata. Njezine stihove znaju gotovo svi građani Republike Hrvatske. Pjeva se i danas, često i spontano, u najrazličitijim prigodama.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Glazba