Camerata Vocale Split: predstavljen nosač zvuka "Tu Domine, spes mea"

Splitski mješoviti pjevački zbor Camerata Vocale Split pod vodstvom dirigentice Sare Dodig Baučić predstavio je svoj prvi nosač zvuka "Tu Domine, spes mea" (Tragom hrvatske pjevane baštine).

tu-domine-spes-mea.jpg
Autor
zupagospavangrada-sibenik.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
zupagospavangrada-sibenik.hr
Objavljeno:
 
29.05.2019 08:41

U izdanju Croatia Recordsa, CD je realiziran zahvaljujući Uredu za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i voditelju spomenutog Ureda dr.sc. don Mihaelu Proviću.

Na predstavljanju su o važnosti ovakvog očuvanja hrvatske pjevane baštine govorili izvršni producent dr.sc. don Mihael Prović, dr.sc. Vito Balić, docent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, dr.sc. Davorka Radica, izvanredna profesorica Umjetničke akademije u Splitu te dr.sc. Mirjana Siriščević, redovita profesorica na istoj akademiji.

Predstavljači su istakli istančanost i kvalitetu Camerate Vocale Split, naglašavajući važnost, ali i nužnost očuvanja kulturnog naslijeđa kroz promišljene interpretacije manje i više poznatih naslova snimljenih na nosaču zvuka.

Predstavljanje CD-nosača i koncert koji je potom uslijedio, otvorili su 2. Međunarodni festival pjesme SING (in) SPLIT. Festival je organiziran od strane mješovitog pjevačkog zbora Camerata Vocale Split i dirigentice Sare Dodig Baučić, uz brojne partnere i sponzore: Grad Split, Turistička zajednica grada Splita, Splitsko-dalmatinska županija, Etnografski muzej, Muzej grada Splita, Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije uz druge.

U godini nastanka (2018.) Festival SING (in) SPLIT okupio je oko dvije stotine pjevača različitog pjevanog idioma, a još bogatiji i raznovrsniji program, s renomiranim gostima iz Hrvatske i inozemstva očekuje nas i ove godine kroz tri tjedna festivalskih događanja.

Valja istaknuti kako je program koncerta Camerate Vocale Split, kojim je uz predstavljanje nosača zvuka otvoren i Festival, donio i međunarodnu premijernu izvedbu skladbe 2Regina coeli" nizozemke skladateljice Liselotte Westerterp. Skladateljica, koja je studirala kompoziciju na Temple University u SAD-u te kasnije na Konzervatoriju u Utrechtu (Nizozemska), je napisala i posvetila skladbu splitskoj Camerati, a svojom nazočnošću uveličala je i sam događaj.

Nadolazećih dana očekuje nas različit program pa tako u petak, 31. svibnja, možete poslušati Večer tradicijske pjesme u Etnografskom muzeju Splita te potom gostovanje višenagrađivanog mješovitog zbora mladih "Josip Kaplan" iz Rijeke pod vodstvom prof. Doris Kovačić, 1. lipnja u Diokelcijanovim podrumima. Raspjevana događanja pratit će nas do 9. lipnja, a detalje programa možete vidjeti u prilogu ili na stranicama Festivala.
Ulaz na sve događaje je slobodan!

 

Fotogalerija
Camerata-Vocale-Split
5
logo3

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Glazba