Dođite na koncert "Misa Guadalupana" u izdvebi ansambla ''Ars Longa''

Skladbe odabrane za ovaj koncert objedinjuju izvanredan korpus kolonijalne glazbe skladane za proslavu dana Djevice Guadalupske.

ars.jpg
Autor
Laudato/M.P.
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
19.01.2020 13:05

Apostolska Nuncijatura u Republici Hrvatskoj, Zagrebačka nadbiskupija i Glazbena mladež Osijek organiziraju koncert ''Misa Guadalupana'' u četvrtak 30. siječnja u Crkvi sv. Katarine u Zagrebu.

Koncert izvodi Glazbeni ansambl rane glazbe Ars Longa, a počinje u 19:00 sati.

Koncert je posvećen je Blaženoj Djevici Guadalupskoj, pa njegov program niže marijanske skladbe uz izuzetak uglazbljenog ciklusa misnog ordinarija (Missa Ego flos campi) koji je također skladan za marijanska liturgijska slavlja.

Najvažnija se proslava Djevice Guadalupske održava u Mexico Cityju, na brdu Tepeyac, mjestu ukazanja, gdje se uoči svakog 12. prosinca u ponoć okupi tisuće Meksikanaca i vjernika drugih zemalja, podsjećaju organizatori. Oni molitvama, pjesmama i plesom slave Virgen Morenu, tamnoputu Djevicu.

Današnje je doba jednako promjenjivo kao i ono kolonijalno. Trenutni migracijski procesi uvjetuju nove sociokulturne, ekonomske, političke i vjerske tenzije, što se odražava na duhovnost i stvaralaštvo u društvu.

Skladbe odabrane za ovaj koncert objedinjuju izvanredan korpus kolonijalne glazbe skladane za proslavu Djevice Guadalupske, svečanosti koja se odvijala i u crkvi i na ulici, nadilazeći liturgijske propise spontanim ritmovima zvukova zemlje.

Glazbeni ansambl rane glazbe Ars Longa, koji su 1994. osnovali Tereza Paz i Aland López, djeluje od 1995. u sklopu Oficina del Historiador de la Ciudad de La Habana. Sastavljen je od glazbenika koji su diplomirali na Glazbenom konzervatoriju i Višem institutu za umjetnost u Havani. Ansambl je posvećen interpretaciji, proučavanju i istraživanju različitih epoha i stilova, od srednjeg vijeka do baroka. Važno mjesto u repertoaru zauzima glazba kolonijalnog razdoblja u Latinskoj Americi, a napose povijesna interpretacija i snimanje djela Estebana Salasa (Kuba, 1725. - 1803.) – kapel-majstora katedrale u Santiago de Cuba između 1764. i 1803.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Glazba