Održan humanitarni koncert Pax et Bonum za dječji vrtić u Vukovaru

Koncert je održao zbor Pax et Bonum s čak 220 izvođača iz Slovačke, Austrije i Mađarske koji su se prvi put okupili na sceni Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski“ pod ravnanjem dirigenta Ive Šeparovića.

12.jpg
Autor
ika.hkm.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
ika.hkm.hr
Objavljeno:
 
14.10.2019 12:01

U organizaciji novoosnovane Međunarodne udruge Gradišćanskih Hrvata – Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M. (Slovačka-Austrija-Mađarska), u nedjelju 13. listopada u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održan je humanitarni koncert Pax et Bonum za dječji vrtić u Vukovaru koji je izravno prenosila Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski katolički radio i Radio Marija.

Koncert je održao zbor Pax et Bonum s čak 220 izvođača iz Slovačke, Austrije i Mađarske koji su se prvi put okupili na sceni Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski“ pod ravnanjem dirigenta Ive Šeparovića, a koji ih je uvježbavao zasebno vozeći se u tri države. Uz zbor, na koncertu su sudjelovali i cijenjeni glazbeni umjetnici: Tereza Kesovija, Zorica Kondža i Joško Banov, Jasna Zlokić, Zrinka Posavec, Matko Jelavić, Županijski tamburaški orkestar “Stjepan Bujan-Stipić” iz Čakovca, dirigent Tomislav Cvrtila, blatska klapa Rikordo, čelistica Lana Lucija Horvatić, Mari0 Obuljen i Jasenko Horvat.

Glavni inicijator koncerta željezanski biskup mons. Egidije Živković, koji je i sam sudjelovao u koncertu pjevajući “Neka cijeli ovaj svijet” iz poznatog mjuzikla “Jalta, Jalta”, uoči koncerta, podsjetio je da mu je želja povezivati te Hrvate.

- Mi smo kroz 500 godina bili podijeljeni i odijeljeni jedni od drugih, pogotovo u zadnjih 50 godina zbog Željezne zavjese, te sada treba ponovno taj narod okupiti. Osim toga, mi se želimo i povezivati s našom, kako ju mi nazivamo starom domovinom. Želimo se povezati s Hrvatskom te s BiH i zato se osnovala ova udruga - kazao je mons. Živković.

- To je veliko čudo, ali je i istina. Ja sam potomak gradišćanskih Hrvata u osamnaestom koljenu. Crkva je od početka imala veliku ulogu. Da pastiri nisu pratili svoj narod u nove panonske krajeve, naš narod bi postao protestantski. Osim toga, jedino se u Crkvi ovih 500 godina gajila materinska riječ, ali i naša kultura. Hrvatski koji sam naučio, naučio sam u obitelji i u Crkvi - naglasio je.

Naveo je također kako je ideju za pomoć djeci Vukovara dobio prošle godine kada je predvodio misu u Vukovaru.

- Nekako me to potaknulo u duši. Važno je da ovo što vjerski činim popratim i djelom. Tako se stvorila ideja da napravimo nešto za djecu Vukovara.

Koncert je organizirala Međunarodna udruga “Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M.” i biskupija Željezno iz Austrije, a svojom nazočnošću, uz brojnu publiku u dvorani, uveličali su ga zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić, zagrebački i vukovarski gradonačelnici Milan Bandić i Ivan Penava, ministar gospodarstva Darko Horvat, izaslanici Ureda predsjednice RH i Hrvatskog Sabora.

Voditelj cijelog projekta bio je fra Božidar Blažević, redateljica koncerta Petra Radin, urednica i scenaristica Lejdi Oreb, a voditelji Diana Tikvić, Branimir Gubić i Davor Meštrović.

Sredstva se i nadalje prikupljaju putem humanitarnoga telefonskog broja 060 9004, a koristit će se za obnovu javnog Dječjeg vrtića Vukovar smještenog u ulici Eugena Kvaternika 27.

Na kraju koncerta zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uručio je medalju Grada Zagreba biskupu Egidiju Živkoviću za doprinos u povezivanju raseljenih Hrvata sa svojom domovinom, a biskup je prigodnim darovima zahvalio na podršci gradovima Zagrebu i Vukovaru te Vladi Republike Hrvatske koji su bili pokrovitelji koncerta.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!