Preminula s. Imakulata utemeljiteljica ansambla Collegium pro musica sacra

'Prva namjera Kolegija bila je približiti ljudima Boga u ruhu svete glazbe ... apostolat u obliku pjevane molitve.'

zbor-1.png
Autor
Eva Kirchmayer Bilić/Laudato/M.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
24.08.2019 10:55

Okrijepljena svetim Otajstvima, nakon duge bolesti 23. kolovoza 2019. godine preminula je s. M. Imakulata, Bernardica Malinka, redovnica Družbe sestara Naše Gospe orguljašica, pedagoginja i dirigentica.

S. Imakulata Malinka osnivateljica je ansambla Collegium pro musica sacra 1972. u Zagrebu čija je voditeljica i dirigentica bila punih 28 godina (1972-2000.) U okviru spomenutog ansambla njegovala je raznorodne oblike glazbenog apostolata u vrijeme kad je djelovanje ovog glazbenog tijela bilo usamljena pojava i dok su nekadašnji članovi ansambla bili izloženi ideologijski podzidanim opasnostima. Kao umjetnička voditeljica sa svojim je ansamblom ostvarila više od tisuću nastupa u crkvenim i koncertnim prostorima u Domovini i inozemstvu te je kao vrsni glazbeni stručnjak a nadasve odvažna duhovna nadahniteljica trajno usmjeravala Collegium da ostane vjeran svojoj prvotnoj ideji: kvalitetnim i stilski primjerenim izvođenjem sakralne glazbe naviještati radosnu vijest Isusa Krista.

Ovaj rad ansambla Collegium pro musica sacra pod vodstvom s. Imakulate okrunjen je 1996. i međunarodnim priznanjem - srebrnom medaljom - u okviru natjecanja crkvenih zborova Perluigi da Palestrina u Jeruzalemu u jubilarnoj 3000. godini postojanja grada Jeruzalema.

S. Imakulata, orguljašica i dirigentica (Nova Gradiška 1935.) redovnica je Družbe sestara Naše Gospe u Zagrebu. Diplomirala je orgulje i glazbeno teorijske predmete u klasi prof. Vlaste Hranilović na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1965. god. Od 1965. - 1967, djelovala je kao orguljašica i dirigentica Župe sv. Blaža u Zagrebu. Godine 1967. odlazi u Regensburg (Njemačka) gdje pri Papinskom institutu za crkvenu glazbu usavršava sakralnu glazbu. U razdoblju od 1968, do 1999. djelovala je kao profesorica glasovira, orgulja i teorijskih predmeta na Institutu za crkvenu glazbu "Albe Vidaković" KBF-a Sveučilišta u Zagrebu. Od godine 1963. redovito je priređivala samostalne orguljaške koncerte u zemlji i inozemstvu.

Osim pedagoškog i dirigentskog bavljenja sakralnom glazbom, autorica je i većeg broja stručnih radova nastalih kontinuirano od godine 1968. do danas. Surađivala je i na izdavačkom području kao priređivač priručnika za glazbeni odgoj u redovničkim novicijatima, Zagreb, 1980. Određeni dio njezinih radova posvećen je duhovnosti Sluge Božjega oca Ante Antića. Redovito je sudjelovala na međunarodnim mariološkim kongresima.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Glazba