The Messengersi donijeli ''zlato'' iz Verone

Vokalni sastav The Messengers osvojio je zlato na međunarodnom natjecanju zborova u Veroni.

mesengr.jpg
Autor
Laudato/M.S.
Fotograf
Matija Škvorc
Objavljeno:
 
11.04.2018 11:57

 

U sklopu Veronskog glazbenog proljeća održano je od 4. do 7. travnja Međunarodno natjecanje zborova koje je bilo otvoreno za sve amaterske zborove, a sudjelovalo je 32 zbora iz 10 zemalja svijeta: Italija, Turska, Švedska, SAD, Rusija, Hrvatska, Irska, Austrija, Njemačka i Slovenija.

Jedan od zborova iz Hrvatske koji su se natjecali bio je vokalni sastav ''The Messengers''. U svojoj kategoriji (slobodna kategorija jazz/swing) osvojili su prvo mjesto pjesmom koja je mix a capella pjesama ''Kumbaya'' i ''Hosanna'' Soweto Gospel Choira - Hosanna&kumbaya medley - za koju je aranžman napravio Tomislav Mihaljević. Uz nju,  u sklopu natjecanja izveli su i ''Wade in the water'' (arr. M. Škvorc, M. Matošević), ''Swingin' with the saints'' (arr. M. Hayes) te ''New swing medley'' (arr. New Swing Quartet/T. Mihaljević)

Zboru The Messengers ovo je prvo međunarodno natjecanje, a za njega se pripremao par mjeseci.  
 
O zboru

Vokalni sastav The Messengers osnovan je 11. studenog 2002. godine u Zagrebu i od tada djeluje pod vodstvom Matije Škvorca u sklopu župe Blažene Djevice Marije Žalosne u naselju Špansko.
 
Sastav je okupio zaljubljenike u duhovnu glazbu i a capella pjevanje, a uz gospel i negro spiritual glazbu, u posljednje vrijeme repertoaru dodaje i neke jazz pjesme, izvodeći ih i dalje na svoj specifičan i prepoznatljiv način. Zanimljivo je da je većina članova Messengersa potekla iz zbora Maranatha, kojeg također vodi Matija Škvorc.
 
Sastav bilježi brojne nastupe u hrvatskoj metropoli, ali i diljem Hrvatske te u inozemstvu. Među zapaženije nastupe Messengersa svakako spada nastup na Uskrs festu 2008., u suradnji s grupom Laudantes iz Šibenika, kada osvajaju nagradu publike. Treba spomenuti i nastup na Tonka festu 2009., kada osvajaju drugu nagradu žirija, a tu je i nastup na hodočašću u talijanskoj Macerati, kada su The Messengers gospelom oduševili čak 55.000 okupljenih. U prosincu 2013. sastav je velikim rasprodanim koncertom u kazalištu Komedija proslavio svoj 11. rođendan, a u prosincu 2017. isto se ponovilo za njihov za 15. rođendan.
 
Gospel sastav The Messengers dobru vijest i glazbu redovito dijeli i u sklopu humanitarnih događanja i koncerata za djecu i sve one kojima je pomoć potrebna.
 
Messengersi su 2011. objavili i nosač zvuka s tradicionalnim gospel i negro spiritual pjesmama, pod nazivom ''Good News'' te 2013. live album s koncerta u kazalištu Komedija iz 2013. nazvan "Total praise".

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Glazba