U Betini predstavljena zbirka pjesama 'Isusov poeta'

Zbirka pjesama 'Isusov poeta' autora svećenika Šibenske biskupije i pjesnika Nenada Mirka Novakovića, tragično preminuloga 17. siječnja 1989. godine u 32. godini života, predstavljena je u subotu 19. siječnja u crkvi Svetog Frane u Betini, na otoku Murteru.

don-nenad-novakovic.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
20.01.2019 08:44

O knjizi objavljenoj u nakladi Glas Koncila govorio je Slavko Nedić, inicijator projekta "30 godina Isusova poete" koji ima za cilj približiti Novakovićevu poeziju široj javnosti. Zbirka je podijeljena u tri dijela, u prvom je duhovna poezija, u drugom dijelu su Produhovljene i pjesme o svemu i svačemu, a treći dio su kraće pjesme Biseri.

- Prošlo ljeto svirajući neke naše zajedničke skladbe shvatio da će uskoro biti trideset godina kako Nenad više nije s nama, užasnula me činjenica da Google ne zna tko je Nenad Mirko Novaković. To ustvari nije njegova sramota nego nas koji smo Nenada poznavali i družili se s njim. Tada sam krenuo u akciju i zvao sve naše zajedničke prijatelje. Rezultat toga su stranice o Nenadu na društvenim mrežama i zbirka ‘Isusov poeta’ - pojasnio je Nedić.

Nedić je rekao kako je Nenad Mirko Novaković bio je Bogom nadahnuti pjesnik.

- Poznam ga od 1981. godine. Shvatio sam da bih htio pjevati baš stihove s porukama kakve su imale Nenadove pjesme, a on je shvatio da bi volio da se na rokerski način prikažu poruke njegovih pjesama - istaknuo je.

Na promociji knjige govorio je i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas. Preminulog svećenika poznavao je jako dobro i s njim je surađivao.

Predstavljanju knjige prethodila je Misa zadušnica koju je predslavio šibenski biskup Tomislav Rogić.

- Bio je Nenad, očito onaj Levi Alfejev iz evanđelja, kojega je Isus susreo i pozvao ga da ide za njim. Rado ga je Nenad primio k sebi u svoje srce, pa je iz svoje Slavonije došao služiti Bogu, Crkvi i narodu u Šibensku biskupiju. Na kakve god je prepreke nailazio, jača je bila želja da se ostvari kao Isusov svećenik. Ostaje tajna zašto je to moralo biti tako kratko. To samo Bog zna. Dužina ljudskog i svećeničkog života nije u godinama, vremenu, nego u služenju, predanju, darivanju sebe kroz darove koje ti je Bog dao. Koliko će to trajati? Do mjere punine darivanja koju ti je Bog namijenio - istaknuo je u homiliji biskup Rogić.

 

Fotogalerija
don-nenad-novakovic-2
don-nenadnovakovic-3

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!