Apostolski nuncij mons. D'Errico: Svaki kršćanin pozvan je prenositi Radosnu vijest u svijetu

Na Veliki Četvrtak, 17. travnja, Njegova Ekscelencija, mons. Alessandro D'Errico, apostolski nuncij predvodio je svete obrede Posljednje večere u crkvi Corpus Domini u Zagrebu.

apo.JPG
Autor
Laudato
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
18.04.2014 12:18

Pozdravio je don Pavu Crnjac koji je koncelebrirao i časne sestre od Marijina Pohoda u klauzuri koje su sudjelovale na misi. Crkva je bila puna vjernika. Na početku mise don Pavo Crnjac je zahvalio nunciju za posjet i ukratko je prikazao povijest svetišta posvećenog vječnom klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu.

U propovijedi je apostolski nuncij istaknuo da mu je bilo drago slaviti tu svetkovinu upravo u tom svetištu posvećenom euharistijskom klanjanju. Podsjetio je da se upravo na taj dan slavi uspostava euharistije. Veliki četvrtak, svojim pozivom „obljetnice“ događaja posljednje večere, stavlja u središte sjećanje Crkve na tajnu vjere koja je Euharistija. Spomen na muku, euharistiju koja je tijelo i krv, duša i božanstvo Kristovo, to čini najvišim Sakrament božanske prisutnosti koji nam se daruje. 

U drugom je dijelu svoje propovijedi, apostolski nuncij spomenuo drugu „obljetnicu“ koju smo slavili: to je ministerijalno svećeništvo koje svećenici dijele s Kristom. Pozvao je klauzurne sestre i vjernike da mole za svećenička zvanja. Iako je Hrvatska bila blagoslovljena velikim brojem duhovnih zvanja, moramo još moliti da bi bilo dovoljno velikodušnih zvanja za budućnost Crkve. Osim toga, podsjetio je na riječi Svetog Oca koji želi svećenike koji su sposobni slijediti narod Božji u trenutnoj situaciji koju prolazi, svećenike koji su bliski vjernicima u njihovim teškoćama, svećenike koji su uvijek raspoloživi za potrebe naroda Božjeg, i koji nisu zatvoreni. Da budu svećenici dobro formirani, ali iznad svega da mogu izići, ići, a to znači ići prema siromašnima, ususret onima koji su daleko od vjere.

Apostolski nuncij ponovo je podsjetio da je svaki kršćanin također pozvan nositi Radosnu vijest svijetu i u svijetu. Stoga, ovdje nam trebaju „kršćani puni radosti“, koji mogu nositi Evanđelje ljudima. Radost mora biti znak koji se čita na licima vjernika.

Nakon svete službe, papin je redstavnik razgovarao sa sestrama Marijina Pohoda u klauzuri. Redovnice su iskazale svoju radost da mogu susresti papinog predstavnika. Govorile su o posjeti relikvija sv. Margarete Marije Alacoque u Zagrebu i molile su nuncija da prenese Svetom Ocu Franji njihovu želju da ga vide u Hrvatskoj.

Na kraju zahvalile su apostolskom nunciju za njegov posjet i zamolile su da moli za njih, a nuncij im je podijelio Papin blagoslov.

Propovijed nuncija D'Errica u cijelosti pročitajte ovdje.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno