Apostolski nuncij predvodio obrede Velikog petka u župi Kraljice sv. Krunice u Zagrebu

Ove godine u samostanu i župi Kraljice sv. krunice Obrede Velikoga petka vodio je apostolski nuncij Svete Stolice za Republiku Hrvatsku mons. Alessandro D'Errico uz sudjelovanje provincijala Hrvatske dominikanske provincije, o. Ante Gavrića, te cijele samostanske zajednice Kraljice sv. Krunice.

nu1.jpg
Autor
Laudato/www.dominikanci.hr
Fotograf
Laudato/www.dominikanci.hr
Objavljeno:
 
19.04.2014 13:50

Okupljenoj župnoj zajednici propovijedao je otac provincijal povezavši događaje Velikoga petka s ključnim naglascima Apostolske pobudnice Evangelii gaudium – Radost Evanđelja. Čitanje Muke podsjeća na ogromnu žrtvu koju je Isus Krist podnio ne samo za kršćane nego i za svakog čovjeka, pa i one koji ga još nisu upoznali.
 
Obred klanjanja i ljubljenja križa treba u okupljenim vjernima izazvati 'sveti nemir' koji razbija unaprijed formirana očekivanja i rutinu svakodnevice. Obred primanja Svete Pričesti na ovaj dan treba posvijestiti kako nismo pojedinci nego zajednica na istome putu, s istim polazištem i istim ciljem.
 
Po završetku Obreda Velikoga petka apostolski nuncij se obratio svima okupljenima i zahvalio što su svojim trudom u pripremama ili prisutnošću učinili njegov posjet uistinu posebnim događajem. U svome obraćanju, mons. Alessandro D'Errico je također podijelio svoje misli o Papinoj poruci kako ju je u svojoj propovijedi iznio o. Anto Gavrić.
 
Tako je nuncij posebno naglasio potrebu kontemplacije, povratku na ideal kršćanske jednostavnosti u svakodnevnom životu, suživljavanje sa siromašnima i bližnjima kako bi rasli u zajedništvu i uistinu postali instrumentima nove evangelizacije. Samostanska zajednica Kraljice sv. krunice još je nakratko ugostila mons. D'Errica na zajedničkoj večeri u samostanskoj blagovaonici. Na oproštaju apostolski nuncij je posebno izrazio svoju radost i nadu zbog prisutne braće studenata u formaciji za svećenike u kojima vidi budućnost Crkve kakvu je zamislio papa Franjo.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno