Apostolski nuncij u Hrvatskoj, mons. Alessandro D'Errico na Plenarnoj skupštini HKVRPP

U samostanu karmelićanki BSI, na Vrhovcu u Zagrebu 22. listopada, na drugi dan 46. plenarne skupštine Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica na temu "Ususret Godini posvećenog života: opći poziv na svetost – svetost redovništva" redovničke poglavare i poglavarice pohodio je apostolski nuncij u Hrvatskoj, mons. Alessandro D'Errico.

DSC_1820.JPG
Autor
HKVRPP
Fotograf
HKVRPP
Objavljeno:
 
23.10.2014 11:56

Apostolski nuncij u RH D’Errico je zahvaljujući dosadašnjem vodstvu Konferencije na dinamičnosti u vođenju i čestitajući novoizabranom vodstvu Konferencije istaknuo radost s kojom uvijek sudjeluje na redovničkim susretima zbog uloge koju redovnici imaju u Crkvi i u društvu. Istaknuo je kako se početak mandate nove uprave poklapa s počekom Godine posvećenog života što ih uključuje i u šira očekivanja koja su obilježena novim duhom koji nosi papa Franjo kojega svi tako pažljivo osluškuju.

Apostolski nuncij je uputio čestitku i svim posvećenim osobama u Hrvatskoj naglasivši kako one "mogu dati kvalificirani doprinos u traganju za putovima nove evangelizacije za kojom osjećamo veliku potrebu".

Apostolski nuncij se potom osvrnuo na opći poziv na svetost i poziv na svetost redovništva ususret Godini posvećenog života kada se očekuju mnoge inicijative i u svijetu i u Hrvatskoj. Istaknuo je poziv na svetost kao poziv za sve kršćane, ali posebno za redovnike i redovnice kada se gleda na njihove zavjete na nasljedovanje Krista, njihovo siromaštvo, čistoću i poslušnost.

Potom je istaknuo kako bi mu kao veleposlaniku Svete Stolice bilo drago i važno da redovnička zauzetost u Hrvatskoj bude uokvirena onime što naučava papa Franjo o hitnostima u današnjoj Crkvi. Istaknuvši brojnost i pastoralni potencijal redovnika i redovnica u Hrvatskoj kao velike snage na terenu. Pozvao je redovništvo da se pred izazovima današnjeg vremena ne zatvara u samostane i isključivo u vlastite zajednice.

"Na nove izazove treba odgovarati s otvorenošću Bogu, služenjem braći i svima bez razlike s posebnom pažnjom na rubne koji su daleko od vjere. U novoj evangelizaciji živjeti sretan posvećeni život znači izići i dopustiti da nas obuzima duh Isusov. To nije duh koji čeka već odlazi tražiti izgubljene ovce. Svetost znači vjernost Isusovu pozivu "Idite i naučavajte sve narode". Izići i hoditi je u temeljima Crkve", naglasio je apostolski nuncij.

"Puno puta i na puno mjesta Papa je govorio kako trebamo biti Crkva u pokretu, a ne statična Crkva. Ne treba biti samo baštinik prošlosti. Pokretljivost znači ići u susret svima - učiniti se poslušni Duhu. Papa kaže da se Duh Sveti ne može zatvoriti. Moramo mu dopustiti da radi u nama u tišini, kontemplaciji, a iznad svega u našim djelatnostima, unutar naših odgovornosti i talenata koje smo primili. Svjedoci prenose radost unatoč teškoćama. Radost moramo prenositi jer nam je predana i u planu je spasenja. Potrebno je živjeti svetost Crkve koja je radosna i u pokretu, otvorena vidicima svijeta i osobito otvorena vidicima Kraljevstva Božjeg. Crkva se ne treba ograničavati već treba osjećati i ići ususret svima u dijalogu i s poštovanjem", poručio je nuncij redovnici i redovnicama.

Potom je uslijedio razgovor redovnika i redovnica s apostolskim nuncijem o Crkvu u Hrvatskoj u svjetlu nedavne Sinode o obitelji. Na kraju susreta apostolski nuncij je još jedanputa pozvao redovnike i redovnice na otvorenost bez predrasuda podsjetivši ih kako je papa Franjo u Riju poručio da se iziđe iz sakristija, da nije dovoljno samo prihvaćati one koji uđu u crkvu, nego treba izlaziti van s željom služenja.
 

Fotogalerija
DSC_1816
DSC_1816 (1)
DSC_1818
DSC_1822
DSC_1836
DSC_1840
DSC_1841

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno