Biskup Palić gostovao na N1: Sve treba raditi u dogovoru s Crkvom u Koruškoj

Biskup je istaknuo kako se nije raspravljalo o mogućnosti da se Misa slavi u Teznom u Sloveniji.

5.jpg
Autor
IKA/Laudato/J.B.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
11.03.2019 16:10

Generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije hvarski biskup Petar Palić u 'Točki na tjedan' na N1 komentirao je odluku upravitelja biskupije Gurk Klagenfurt mons. Engelberta Guggenbergera koji je zabranio da se ove godine u svibnju slavi Misa na bleiburškom polju, rekavši da je 'ta odluka za sada takva kakva je i u ovom trenutku je odluka koja je na snazi i koje će se biskupi držati', prenosi IKA.

Rekao je da je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Želimir Puljić uputio pismo predsjedniku Austrijske BK kardinalu Christophu Schönbornu u kojem ga je upoznao s ovom situacijom i u kojem je zatražio da se ta odluka preispita.

- Mislim da će dvije biskupske konferencije riješiti to pitanje. U kojem smjeru, hoće li ostati zabrana ili će to biti nešto drugo, ne mogu reći - prokomentirao je biskup Palić.

Rekao je kako bez obzira hoće li se euharistija služiti ili ne, sve treba raditi u dogovoru s Crkvom u Koruškoj.

- Treba također napomenuti da se tamo slavlja održavaju od 1953. godine, u nekom obliku. HBK je 2003. godine preuzeo organizaciju liturgije. Ne cijele komemoracije, nego liturgijskog slavlja - pojasnio je mons. Palić i istaknuo da Crkva u Austriji nema nikakve primjedbe na euharistijsko slavlje koje je u organizaciji HBK, kazavši kako se dogodilo ono što je mons. Engelbert Guggenberger, koji je autor pisma HBK, htio da se izbjegne, on je zapravo cijeli taj skup i Misu prebacio na političko polje', primijetio je biskup Palić.

Na pitanje nije li Misa na Bleiburgu i do sada bila na političkom polju, 'upakirana' u sve, biskup Palić je odgovorio da nije bila 'upakirana'.

- Znamo kad Misa počinje, kad završava. U vrijeme slavlja Mise sigurno nije bilo političkih govora. Oni su i prošle godine u Austriji rekli da je to zbilja, uz neke manje provokacije, bilo dostojanstveno slavlje. Naš argument koji smo od početka isticali je jedan i jedini – da želimo dostojanstveno euharistijsko slavlje za sve žrtve Bleiburga. Povjesničar nisam, ali ne bismo smjeli mi svi to gledati jednostrano, nisu to samo ustaške žrtve, tamo ima i mnogo civila. Želimo komemoraciju svih tih žrtava – kazao je biskup.

Na komentar da su lani austrijske vlasti pritvorile nekoliko hrvatskih državljana zbog podizanja desnice i uzvikivanja 'Za dom spremni', biskup je odgovorio kako 'postoje pojedinci, provokacije, ali ne može se gledati u cjelini'.

- Mislim da je svima stalo da za vrijeme Mise ne bude nikakvog incidenta, a znamo da ga prošle godine nije bilo. Nama u Hrvatskoj potrebno je još uvijek puno preispitivanja, nama u Hrvatskoj potrebno je i preobraćenje da bismo mogli s ove vremenske distance pokušati razumjeti ono što se događalo. Osuditi ono što je bilo negativno, a prihvatiti ono što je bilo pozitivno. Govorim općenito o našoj prošlosti, ne samo za vrijeme drugoga svjetskog rata – kazao je biskup istaknuvši pri tome da se Crkva u Hrvatskoj jasno distancirala od ustaštva i svih totalitarnih režima.

Rekao je i da se nije raspravljalo o mogućnosti da se Misa slavi u Teznom u Sloveniji.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!