Dan kravate: kravata kao prepoznatljiv simbol Hrvatske u svijetu

Dan kravate, kao snažna poruka vrijednosti ljudskih veza i obveza, međuodnosa i komunikacije, ljubavi i stvaralaštva, obilježava se u Hrvatskoj danas, 18. listopada.

Pula_arena2.jpg
Autor
Laudato
Fotograf
Academia Cravatica
Objavljeno:
 
18.10.2013 08:06
Audio zapis članka

Kako nam je u razgovoru otkrio ravnatelj neprofitne ustanove Academia Cravatica Marijan Bušić, Dan kravate kao spomendan u Hrvatskoj dodatno pojačava snagu kravate kao hrvatskog simbola.  

„Možemo reći da onaj koji neće svezati kravatu, neće se ni oženiti.  Kravata je u stalnoj igri slobode i obvezivanja, odnosno obveze. Onaj koji je zreo muškarac, on se vezuje za bračnu zajednicu i za svoj posao. Kroz Dan kravate upravo to treba posvijestiti. Kravatu su daleko u prošlosti prvi nosili Hrvati, pa Francuzi koji su je razvili pa potom Englezi i cijeli svijet“, istaknuo je Bušić.

Pojasnio je da je da je Hrvatski sabor prepoznao važnost kravate pa je jedna od jednoglasnih odluka u Hrvatskom saboru bila proglašenje Dana kravate u Hrvatskoj.

„Sad potičemo i Europu na ono što je očito – stotinama su godinama Europljani nosili kravatu. Zemlje predsjedateljice Europske unije, u znak svog presjedanja daruju kravate i time daju na važnosti kravati kao simbolu Europske unije“, poručio je Marijan Bušić.

Ove godine, na početku programa obilježavanja Dana kravate , u 12 sati, na Trgu sv. Marka po prvi put realizirat će se performans “Rubac – tajna kravata”, novi umjetnički projekt Marijana Bušića kojim će se prikazati kako se rubac postupno transformira iz svog kvadratnog oblika u vertikalu kravate. U performansu sudjeluje skupina žena i muškaraca.

Nakon izvedbe performansa, oko 12.15 sati počinje već tradicionalni atraktivni ceremonijal postrojavanja i smjene straže pripadnika Počasne satnije Kravat pukovnije. S njima kao domaćinima ovog programa, koji se već četiri godine izvodi zahvaljujući sponzorstvu Turističke zajednice grada Zagreba, ove godine po prvi put nastupaju pripadnici povijesnih postrojbi: Husari Grada Bjelovara, Husari Grada Karlovca, Turopoljski banderij te pripadnici Počasno zaštitne bojne Hrvatske vojske, ukupno čak 20 konjanika i 30 pješaka, među kojima su po prvi puta i dvije žene. Oni u 12.15 sati kreću od Kamenitih vrata, oko 12.20 sati postrojavaju se na Trgu sv. Marka, te zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić podnosi svečani prijavak potpredsjedniku Hrvatskoga sabora Miloradu Batiniću, koji će izvršiti pregled postroja. Nakon ceremonije postavljanja stražara kod vrata crkve Sv. Marka, ova vojnička povorka konjanika i vojnika pješaka, po svojoj brojnosti izvanredna, gotovo povijesna rijetkost na ulicama Zagreba, nastavlja svoj program s ceremonijom smjene straže i mimohoda u užem središtu grada.

Nakon ceremonije na Markovu trgu u 13.30 sati se održava svečani koktel za uzvanike u palači Dverce gdje će se rubac iz preformansa – kravata svečano predati gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću, koji je ujedno i domaćin koktela.

Svečano obilježavanje Dana kravate u Puli ove godine posebno se odvija u znaku desete obljetnice instalacije „Kravate oko Arene“. U Muzeju suvremene umjetnosti Istre otvara se međunarodna izložba „Izazov kravate“. Izložba je pokrenuta 2004. godine, u suorganizaciji AC i Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH. Ovaj jedinstveni projekt dosad je predstavljen u desetak zemalja, a u fundusu izložbe s oko 150 radova zastupljeni su autori dvadesetak nacija, iz raznih dijelova svijeta. Na konferenciji za novinare, autor „Kravate oko Arene“ Marijan Bušić svezao je kravatu oko mini-amfiteatra na Maketi grada Pule, simbolično evocirajući vezanje mega-kravate oko Arene prije 10 godina.

Fotogalerija
Pula_arena_kravata

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: