Danas obilježavamo Dan posvećenog života

Molimo za Bogu posvećene osobe i nova duhovna zvanja!

Autor
ktabkbih.net/ssf.hr/Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
02.02.2023 10:00

 

Blagdan Prikazanja Gospodinova, Svijećnica, još od 1997. godine slavi se u Crkvi širom svijeta kao Dan posvećenog života. Svi su Isusovi učenici u krštenju pozvani na savršenstvo i svetost života. Ipak, nekima Bog daje posebnu milost da Krista i Evanđelje izbliza slijede i žive.

Tom pozivu čovjek se odaziva po nadahnuću Duha Svetoga, a po evanđeoskim savjetima siromaštva, čistoće i poslušnosti ulazi u poseban, od Crkve priznat stalež, redovništvo ili posvećeni život.

Bogu posvećene osobe naglašavaju zajednički život, sudioništvo, opraštanje, uzajamno prihvaćanje, vedrinu i unutarnji mir. Sve redovničke zajednice – ovisno o svojoj karizmi – u Crkvi i svijetu vrše njima vlastito poslanje. Njihov život i djelovanje postaju svijetu znak i svjetlo vječnoga života, navještaj budućega svijeta.

Papa Ivan Pavao II. uvođenjem ovog Dana želio je potaknuti više vrednovanje svjedočanstva muškaraca i žena koji su se životno angažirali do kraja nasljedovati iz blizine Krista prihvaćanjem evanđeoskih savjeta. Odrekli su se posjedovanja i odlučili na život u siromaštvu, odrekli su se moći i zavjetovali se na poslušnost, odrekli su se braka i odlučili na doživotno djevičanstvo.

Danas Bogu posvećeni život doživljava mnoge izazove i teškoće, što dokazuje i smanjenje broja zvanja. Uvijek je bilo teško sve ostaviti i slijediti Isusa, pa su i svetci morali svladavati mnoge teškoće. Danas obitelji ne prihvaćaju zvanja, teško je ostati vjeran zvanju. Veliki je izazov sekularizam i sloboda, raspolaganje novcem. Zaboravljene su dimenzije duha. Zvanja više gotovo da i nema, jer na Zapadu se više ne rađaju djeca, vlada egoizam, nema otvorenosti Božjem i ljudskom životu, što je dovelo do smanjenja broja zvanja. Danas je potrebno veće junaštvo da se prihvati Bogu posvećeni život upravo zbog takvog konteksta.

Zvanje je danas teže ostvariti nego u prošlosti. Nekada je kršćanski životni kontekst poticao redovnička zvanja. Sada se živi u posve drugačijem, sekulariziranom svijetu i mladima je za odluku potrebno mnogo veće junaštvo.

Bogu hvala na svima koji su svoj život posvetili Gospodinu, za njihovu prisutnost, molitve, rad i svjedočanstvo Božje prisutnosti u životima ljudi!

Molimo za Bogu posvećene osobe i nova duhovna zvanja!

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: