Događaj za pamćenje hrvatskog hodočasnika: 'Papa mi je prišao i potpisao knjigu'

Vedran Ovčar htio je upoznati papu Franju onako ljudski. Oči u oči. I uspio je.

10.jpg
Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va/Vedran Ovčar
Objavljeno:
 
11.01.2020 16:25

Da životne situacije možemo razvrstati u neku biblioteku, onda bi definitivno postojala ladica 'Jednom u životu'. Jednu takvu priču ima Vedran Ovčar.

- Papa je zastao pored knjige koju sam držao u ruci, uzeo kemijsku olovku i potpisao se - ispričao nam je Vedran trenutak kojeg će pamtiti do kraja života.

On nije bio među mnoštvom koji su vidjeli Papu izbliza na način da su odmah posegnuli za mobitelima. On ga je htio upoznati onako ljudski. Oči u oči. I uspio je.

- Nisam mogao vjerovati da se to događa. Počeo sam drhtati kad mi je prišao, jednostavno nisam znao što bih. Ali puno mi znači, iznimna mi je čast. Presretan sam i blagoslovljen. Za mene je to Božja milost - kaže nam 'sretni' hodočasnik.

No do ovog trenutka Vedran Ovčar napravio je pravo malo 'istraživanje' te se morao dobro potruditi. 

- Htio sam otići na audijenciju i zahvaljujući Laudato televiziji koja ih prenosi znao sam da to mora biti jedna srijeda. Pisao sam u Vatikan da rezerviram ulaznicu za audijenciju, koje su besplatne, i na blagdan svetog Nikole dobio sam potvrdu. To mi je bila prava prilika - prepričava nam Vedran.

Vedranu 'na ruku' išla je i jedna okolnost. Naime, papa Franjo inače održava audijencije na Trgu sv. Petra, no zimi se zbog hladnoće održavaju u dvorani Pavla VI. Vedran je dobro proučio kuda bi sve Papa mogao prolaziti i oko toga je uložio dobar trud.

11-(1).jpg

- Da bi bio do prolaza gdje će sigurno proći morao sam se ustati jako rano. Zato sam rezervirao smještaj blizu bazilike i ustao se u 5 sati da bi bio među prvima. Švicarska garda počinje puštati ljude oko 7:20, a audijencija počinje dva sata kasnije. Iako sam se ustao tako rano, kad sam došao već su neki stajali u redu - objašnjava Vedran.

Budući da u zimskom periodu nema toliko turista kao ljeti, trebalo mu je biti lakše probiti se do željenog mjesta. 

- Ja sam se pripremao za to kao da provodim istragu - rekao je kroz smiješak i nastavio - Znao sam da će Papa prije doći do nekog djeteta i da mu moram nečim privući pažnju.

Prisjetio se Papinih riječi da se voli susresti s čovjekom, a ne da ljudi stalno gledaju u mobitel. Zato je odlučio uzeti neku knjigu o papi Franji i 'pod ruke' je uzeo knjigu 'Jorge Maria Bergoglio. Intelektualna biografija' autora Massima Borghesija.

- Na naslovnici je njegova slika kao mladića. Pomislio sam da će mu to privući pozornost - pojašnjava nam uz priznanje da knjigu ipak još nije pročitao.

12-(1).jpg

Vedranov plan se 'isplatio'. Među tisućama hodočasnika Papa je zastao pored njega, uzeo knjigu u ruke, izvadio kemijsku olovku i potpisao se.

- Čak me je i nešto pitao, ali ja talijanski ne znam pa ga nisam razumio. Bilo mi je zbog toga neugodno. Međutim, mislim da je izrekao pohvalne riječi o autoru jer je napravio gestu prstom po slijepočnici kao 'on je pametan čovjek' - kaže Vedran.

Iako nije fotografirao taj trenutak za pamćenje, za njega je to učinio službeni vatikanski fotograf. Vedran ih je kontaktirao i uz malu novčanu naknadnu dobio sliku koja će ga podsjećati na taj jedinstveni trenutak u životu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!