Don Josip ima 99 godina i još služi mise u Belom na Cresu

Živa legenda otoka Cresa je svećenik don Josip Bandera. Sa svojih 99 godina još služi mise i poručuje da nije zreo za mirovinu.

bandera.jpg
Autor
Laudato/24sata
Fotograf
24sata
Objavljeno:
 
21.08.2013 11:16

Mons. Josip Bandera rođen je 8. srpnja 1914. godine. Svećeničku formaciju pohađao je i završio u Zadru, gdje je zaređen za svećenika 1940. Nakon što je nekoliko mjeseci kao svećenik služio u Zadru, od studenoga 1940. do veljače 1949. bio je župnik u Orlecu. Od veljače 1949. prešao je u Beli, te je sve do danas župnik koji ima pastirsku skrb za tri župe na sjevernom dijelu otoka Cresa: Beli, Dragozetići i Predošćica. Imenovan je kapelanom Njegove Svetosti 1959., a 1990. i začasnim kanonikom Stolnog kaptola u Krku. Sveti Otac Ivan Pavao II. imenovao je mons. Banderu Apostolskim protonotarom, što je treće i najviše priznanje kojim Sveti Otac odlikuje istaknute i zaslužne svećenike.

Do prije tri godine držao je vjeronauk djeci u Belom, a kaže da se danas sve promijenilo.

„Ljudi su danas lišeni straha Božjeg i srama ljudskog, a to su dvije glavne komponente koje čuvaju od grijeha. Nema danas morala, a onda i vjera pada“, primjećuje don Josip u razgovoru za 24sata. Dodaje da ne gleda TV i ne zanima ga internet, ali da je u sve upućen.

Kako su se mijenjale države, tako je don Josip mijenjao prijevozna sredstva. Od sela do sela jahao je na magarcima, konjima, vozio je bicikl pa auto.

Jugoslavija i Tito nisu mu u lijepu sjećanju jer u to vrijeme za vjeru nije bilo mjesta, a još manje razumijevanja.

„Dva puta sam bio u zatvoru. Jedanput su me optužili da sam prisilio par da se vjenča u crkvi, a drugi put da sam nosio raspelo po selu. U tom periodu je smaknuto 600 svećenika, tako da je čudo što sam preživio“, rekao je i dodao kako nije mogao otići u inozemstvo ni da je htio jer mu nisu dali putovnicu.

Svoje posljednje počivalište vidi u crkvi u Belom, mjestu gdje se i rodio. Sjeća se svake od 950 duša, koliko ih je ispratio. Sad su, kaže, umrli svi koje je poznavao. Želja mu je objaviti knjigu sjećanja u koju su se upisali svi koji su ga ikad posjetili.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!