[FOTO] Zadar bio domaćin 12. dana elektroničkih medija

Na sjednici Nacionalne udruge televizija (NUT) Laudato TV je postala punopravnom članicom ove udruge televizija.

Naslovnica-laureati-12-DEM-zadar.jpg
Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
hurin.hr/Laudato/D.T.
Objavljeno:
 
12.11.2019 17:01
 
U Zadru su se od 5. do 7. studenog održali 12. Dana elektroničkih medija, koji su ujedno i 25. Dani radija, 12. Dani televizije i 12. Dani interneta. Ovogodišnji dani okupili su više od 300 medijskih djelatnika, novinara, stručnjaka iz komunikacijskog područja iz cijele Hrvatske.
 
Program je započeo održavanjem Sjednica Nacionalne udruge televizija, Sabor Hrvatske udruge radijskih nakladnika i dodjelom HURiN-ovih novinarskih radijskih nagrada. Na sjednici Nacionalne udruge televizija (NUT) Laudato TV je postala punopravnom članicom ove udruge televizija.
 
Službeni dio programa započeo je u srijedu 6. studenog. Nakon pozdravnih govora domaćina i organizatora, uslijedio je najočekivaniji dio programa, panel na kojem se raspravljalo o novom prijedlogu Zakona o elektroničkim medijima. Zakonodavac je tom prilikom imao priliku čuti prijedloge, ali i nezadovoljstva radnih skupina, ali i ostalih koji taj Zakon trebaju provoditi.
 
Državni tajnik u ministarstvu kulture, Krešimir Partl rekao je kako su u ministarstvu svjesni trendova koji se događaju u svijetu medija.
 
- Nakladnici se moraju prilagođavati trenutku u kojem žive. Stoga je u novom zakonu prijedlog da bude 70 % fiksne programske osnove dok je 30 % varijabilno. Morate shvatit kako se s programskom osnovom natječete za koncesije na temelju koje se i dobiva – naglasio je državni tajnik.
 
Denis Mikolić iz Nacionalne udruge televizija djelomično je zadovoljan s novim prijedlogom zakona.
 
- Lokalne televizije su zadovoljne s odredbama zakona  koje propisuju naše obaveze, nismo ni do sada imali problema da ih ne poštujemo. U nekim segmentima je olakšano ne čemu zahvaljujemo  predlagaču zakona. Međutim da bi se ispoštovala ta razina koja je danas postignuta u medijima  ona mora pokrivena u financijskom dijelu. Predložili smo načine na koje se to može realizirati isključivo putem Fonda za razvoj pluralizma medija. Jedan od načina je da se dozvoli političkim strankama izvan službene kampanje na promociju i političke aktivnosti tj. na pokroviteljstvo emisija, jer  istovremeno to mogu raditi u tisku i na portalima ili vanjskom oglašavanju.
 
Nakon toga uslijedio je drugi panel pod nazivom ''Tržište rada i mediji'' na kojem je sudjelovala i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Naglašeno je kako obrazovanje nažalost ne prati tržište rada, ali da su učinjeni neki sitni koraci prema naprijed. Gordana Deranja, iz Hrvatske udruge poslodavaca rekla je kako neće biti gospodarskih uspjeha dok obrazovanje ne bude pratilo tržište rada tj. dok se djeca ne budi obrazovala za ona zanimanja koja su tražena na tržištu rada.
 
- To je najbolja formula. Ono s čime možemo biti zadovoljno je razvijanje dualnog obrazovanja. Ovakvi skupovi su dobri, zrelo se razgovara o temama koje pridonose razvoju društava. Obrazovanje bi trebalo pratiti tržište rada. Onoga trenutka kada budemo svjesni da samo jako gospodarstvo znači jaka država tada ćemo svi napraviti taj klik u glavi što nam nedostaje i  kamo Hrvatska treba ići.
 
Na trećem panelu koji se održao u popodnevnim satima raspravljalo se o Novoj tehnologiji i medijima. Toni Tenjer iz Odašiljača i veza predstavio je HBB TV (Hybrid Broadcast Broadband TV), novost u svijetu televizija.
 
- To je interaktivan televizija gdje gledatelj na vrlo jednostavan način pritiskom gumba na daljinskom upravljaču dobiva dodatni sadržaj. Svi nakladnici će imati to omogućeno nakon prelaska na DVB T2. HBB TV je usluga gdje će televizijske postaje na vrlo jednostavan način moći prikazivati i davati svoje oglase i usluge tijekom emitiranja programa. Ti dodatni sadržaji mogu biti razna glasovanja, nagradne igre i slično. HBB TV bit će besplatan za gledatelje. 
 
Posljednjeg dana u četvrtak 7. Studenog na četvrtom panelu govorilo se o Etici i medijima.
 
Katarina Periša Čakarun, urednica Odjela Informativnog medijskog servisa HTV-a istaknula je kako posebnu važnost treba voditi o djeci.
 
- Kada su u pitanju maloljetnici treba zaštititi njihov identitet. Svi se sjećamo slučaja s Paga gdje se dogodio strašan slučaj, koje nas je sve šokirao. Treba odrediti gdje je granica, kako zaštititi maloljetnu djecu i s druge strane, dati javnosti pravo na informaciju. Velika je dvojba gdje je ta granica i kako ne priječi tu granicu. U svakom slučaju treba voditi  uvijek računa o djeci, zaštiti njihov identitet. Ona su traumatizirana i treba paziti da se njihov identitet ne iznosi u javnosti pa čak ni roditelja jer se tada brzo otkrije i identitet djece zbog njihovog budućeg života – rekla je Periša Čakarun.
 
Napomenula je kako HTV gotovo nikada ne uzima informacije s Facebooka, jer se nikada ne zna tko stoji iza tog profila i u konačnici to nikada ne može biti izvor relevantne informacije.
 
Na zadnjem petom panelu tema je bila ''Istraživanje medijskih tržišta''.
 
Rober Turkalj, zamjenik predsjednika Hrvatske udruge radijskih nakladnika, rekao je kako su do sada istraživanja rađena uvijek na nekom globalnoj razini, što ne odgovara lokalnim radio postajama.
 
- Izlaskom velikih nakladnika stvorili su se uvijete da napokon imamo u udruzi zajednički interes, a to je da se zajedno okupimo i da zbrojem naše slušanosti pokažemo kako su lokalne radio postaje najslušanije u svim područjima, što će koristiti i oglašivačima. Istraživanja koja se rade su dobra ali provode se na nacionalnoj razini što nama to ne odgovara. Ne pokazuju slušanost i gledanost na mikro području – naglasio je Turkalj.
 
Sudionici ove trodnevne konferencije, koji su pristigli iz svih dijelova Hrvatske iskoristili brojne prilike za upoznavanje i razgovor te razmjenu iskustava rada u elektroničkim medijima.
 
 
Fotogalerija
IVA_5263-1024x684
IVA_5026
IVA_5005
2
2-(1)
aaaaaaaaaaaa

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!