Film "Nikad se nisu vratili" u službi istine

Povijesna istina oživljena je u prepunoj dvorani Kina Europa u Zagrebu gdje je večeras prikazan dokumentarni film „Nikad se nisu vratili“ u produkciji Laudata. Više od 500 posjetitelja na kraju projekcije ustalo je i zapjevalo „Oj ti, vilo Velebita“.

europa.jpg
Autor
Laudato
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
16.09.2014 21:47

Projekcija filma započela je molitvom „Očenaša“, a okupljene je pozdravio gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović. Istaknuo je kako se ovim filmom želi odati priznanje žrtvama te im vratiti ljudsko dostojanstvo. Primijetio je kako se i danas u našoj domovini vodi borba između križa i puške.

„I danas u našoj domovini još neki kleče i hvale prve puške, hvale laži i nasilja, a mi želimo odati poštovanje onima koji su trpjeli zbog tih laži i tog nasilja“, poručio je mons. Bogović.

Marija Bebić iz Udruge Boričevac pročitala je potresnu pjesmu-svjedočanstvo "Krik" koju je napisao njezin bratić Dane Ivezić. Podsjetila je da su lani, nakon 73 godine, ekshumirani posmrtni ostaci Ivezića iz sela Brotnja, prvih žrtava zločinačkog četničko-komunističkog pohoda.

„Komemorativni skup održan je kod jame, svetu misu služio je biskup ličko-senjski mons. Mile Bogović, a ja sam tom prigodom pročitala imena i godine starosti svih ubijenih. U jami je završio i dio moje rodbine. Obećala sam pokojnom bratiću Dani prije njegove smrti, koji je umro ne dočekavši dostojnu sahranu svojih najmilijih oca, majke i petero braće, da ću ispuniti njegovu želju o dostojnom sahranjivanju obitelji Ivezića bačenih u jamu na Dabinom Vrhu“, rekla je gospođa Krpan.

Producentica filma Ksenija Abramović istaknula je da je ovaj film u službi istine.

„Mi ne vladamo nad prošlošću, nego prošlost vlada nama. Mi smo zapravo posljedica naše prošlosti. Prošlost se stoga ne može ugušiti. Istina, prije ili kasnije, uvijek izađe na vidjelo. Ovaj je film u službi istine. A Isus kaže da će nas istina osloboditi“, rekla je Abramović.

Nakon projekcije filma, okupljenima se obratila autorica filma Nada Prkačin te ukazala kako svatko tko se sjeća 1991. može razumjeti što se dogodilo i te 1941. godine.

„Čuvajte svoja sjećanja i prepričavajte ih, jer da nemamo našu prošlost dali bi nam lažnu budućnost. Zato ne dajte našu prošlost“, pozvala je Prkačin.

Predsjednica Udruge Boričevac Jadranka Matašin zahvalila je produkcijskoj kući Laudato TV što je, kako je rekla, prepoznala povijesnu istinu i organizirala sat povijesti ovim filmom. Također je zahvalila biskupu Bogoviću na pastirskom praćenju svih misnih slavlja tijekom hodočašća u Boričevac. Ovom prilikom uputila je i apel državnim institucijama, posebno Ministarstvu pravosuđa da legalnim putem vrati imovinu oduzetu na nelegalan način.

„Oni imaju pravo na sjećanje, mi nemamo pravo na zaborav. Oni još uvijek vjeruju u pravnu državu, Oni još imaju snagu i volju za administrativnu borbu, jer Oni ga vole i ljube i čekaju  pravne institucije da riješe njihove zahtjeve za povrat nacionalizirane imovine“, zaključila je Matašin.

Cijelu fotogaleriju s premijere filma pogledajte OVDJE.

Film „Nikad se nisu vratili“ razotkriva povijest koju su krivotvorile komunističke vlasti te ispravlja desetljećima dugu nepravdu zbog slavljenja 27. srpnja 1941. godine kao početka antifašističkog ustanka u Hrvatskoj. Tog je dana u mjestu Srb nedaleko od Gračaca zapravo započelo protjerivanje, ubijanje, paljenje i uništavanje svega što je u tom kraju imalo pridjev hrvatski.

Mjesto Boričevac je u suludom četničko-komunističkom pohodu početkom kolovoza 1941. izgorjelo u samo sat vremena, a njegovi stanovnici protjerani su po cijelom svijetu i nikad se poslije toga nisu smjeli vratili kućama. Ništa se nije promijenilo ni uspostavom demokratske Hrvatske. Obnovljen je tek spomenik u Srbu pod kojim se i danas šire komunističke laži o tobožnjem antifašističkom ustanku.

Pretpremijera filma „Nikad se nisu vratili“ gledala se prije desetak dana u sklopu hodočašća i misnog slavlja za sve obitelji prognanih župljana župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Boričevcu.

U glazbenom dijelu promocije filma nastupili su klapa Prvi Komin Snježanin i KUD Plješivica.

Iz drugih medija:
"Mir i dobro" HRT
saborsko.net
lika-online.com
dragovoljac.com
narod.hr
You Tube
fenix-magazin.com
Art akademija
hsp.hr

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno