Film o istini dječjeg prihvatilišta u Sisku prikazan u Vinkovcima

Dokumentarni film 'Dječje prihvatilište Sisak' snimljen je u produkciji Laudato, producentica filma je Ksenija Abramović, a redateljica i scenaristica Nada Prkačin.

1.jpg
Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
laudato.hr
Objavljeno:
 
13.12.2019 16:23

U Gradskom kazalištu Joza Ivakić Vinkovci u četvrtak 12. prosinca održana je projekcija filma 'Dječje prihvatilište Sisak' redateljice i scenaristice Nade Prkačin.

- Ovaj dokumentarni film snimili smo u produkciji Laudato zato što smo željeli zaustaviti netočne kvalifikacije i tvrdnje da je u Sisku u Drugom svjetskom ratu, točnije 1942. godine postojao logor u kojemu su ubijana djeca. U razgovoru sa Siščanima vidjeli smo potrebu da se taj netočni podatak ispravi i u javnosti predstavi istinita povijest njihova grada. Okupljeni tim istraživača, povjesničara i stručnjaka potkrepljen izjavama živućih svjedoka i autentičnim dokumentima potvrdio je da je te ratne 1942. grad Sisak sa svojim građanima organizirao veliku akciju spašavanja djece pristigle s Kozare. Unatoč općoj neimaštini i gladi te smrtnosti uslijed teških bolesti, velik broj djece je spašen. To ćete vidjeti u ovome filmu. Zahvalna sam vam što ćete činjenice prenijeti dalje - kazala je direktorica Laudato TV-a Ksenija Abramović.

'Dječje prihvatilište Sisak' prikazuje kako su zbog velikog priljeva djece s Kozare u gradu Sisku otvorena četiri prihvatilišta. Mortalitet djece je u početku bio iznimno velik zbog zaraznih bolesti koje su tada vladale, no do kraja 1942. godine sveden je na pojedinačne slučajeve. Djeca su zbog ogromnog broja i neprimjerenih uvjeta prihvatilišta smještana i po obiteljima. Uz opću neimaštinu i glad preuzimanje brige za tzv. kozaračku djecu bio je pothvat iznimne kršćanske uljudbe i velikoga srca koje su Siščani toga vremena pokazali. Unatoč nadljudskim naporima u zbrinjavanju djece desetljećima je širena lažna povijest po kojoj je u Sisku bio logor u kojemu se namjerno usmrćivalo djecu.

Dokumentarni film 'Dječje prihvatilište Sisak' snimljen je u produkciji Laudato, producentica filma je Ksenija Abramović, a redateljica i scenaristica Nada Prkačin. U filmu je korištena dokumentacija Hrvatskog državnog arhiva. Snimatelji su Ivan Meteš i Andrej Bunić. Trajanje filma je 50 minuta.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!