Gordan Grlić Radman: Hrvatska je tolerantno i uključivo društvo i primjer za Europu i svijet

Ministar gostovao na Hrvatskom katoličkom radiju.

11.jpg
Autor
IKA/Laudato/J.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
11.02.2020 16:49

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman gostovao je danas na Hrvatskom katoličkom radiju, te je, između ostalog, govorio o posjetu hrvatskog izaslanstva papi Franji.

Ministar je naglasio je da su odnosi dviju država odlični te da nema otvorenih pitanja, te podsjetio kako je premijer Andrej Plenković najprije imao osobni susret sa Svetim Ocem, a potom su Papi predstavljeni i svi članovi izaslanstva.

Kazao je kako su državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin i tajnik za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher pokazali snažno zanimanje za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, za stavove oko situacije na Bliskom istoku te odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Jedna od tema razgovora u Vatikanu bio je i položaj hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.

- Mi razgovaramo s crkvenim velikodostojanstvenicima iz BiH, s kardinalom Puljićem i biskupom Komaricom i svi su zainteresirani za našu podršku. Recimo, u Banjoj Luci je trapistički samostan Marija Zvijezda koji zaslužuje ne samo podršku Crkve, nego je i svojevrsna europska kulturna baština. Osnovao ga je u 19. stoljeću Austrijanac o. Franz Pfanner i taj je samostan sada zajednička baština svih nas - rekao je za HKR ministar Grlić Radman.

Naglasio je i odličnu suradnju s hrvatskim biskupima i HBK.

- Nedavno smo primili i predstavnike COMECE-a, odnosno Komisije biskupskih konferencija zemalja Europske unije, a Hrvatska je nedavno bila i domaćin susreta predstavnika Svjetske muslimanske lige s predstavnicima HBK. Povod konferenciji bila je prva obljetnica Deklaracije o ljudskom bratstvu koju su u Abu Dhabiju potpisali papa Franjo i veliki imam Al Azhara Ahmed al-Tayyeb. I to pokazuje da je Hrvatska tolerantno i uključivo društvo i primjer za Europu i svijet - nadodao je ministar.

Na temu blaženog kardinala Stepinca ministar je rekao kako na njega gledamo kao 'simbola patnje i žrtve, nepravedno osuđenog i zatočenog'.

- Kanonizacija je dakako stvar Katoličke Crkve, u koji se politika ne može miješati. Ali, mi možemo današnjim generacijama govoriti o njegovoj časnoj i moralnoj ulozi u II. svjetskom ratu, kada je bespoštedno pomagao svima koji su bili ugroženi na bilo koji način. Tome puno mogu pomoći i knjige Robina Harrisa, Esther Gitman i Claudie Stahl. Njihov je doprinos posebno vrijedan jer su stranci - nadodao je.

Na pitanje koliko hrvatski političari mogu slobodno živjeti kršćanske vrednote i implementirati ih u smjernice Hrvatske i Europske unije i u zakone, primjerice u novi zakon o pobačaju, ministar Grlić Radman rekao je da su to samo neki od izazova koje nam stoje na putu u globaliziranom svijetu.

- Kršćanstvo nije jednostavno ispovijedati kada ga se u nekim dijelovima svijeta progoni.  Kršćansku braću je potrebno braniti i solidarizirati se s njihovim patnjama i mukama. U svakom slučaju, svatko tko ide u crkvu, morao bi biti bolji. A katolicizam znači univerzalnost. U pitanju širenja Radosne vijesti mi kao dužnosnici, izabrani za zastupanje nacionalnih interesa Hrvata i Republike Hrvatske, svakako se moramo voditi i tim načelima i širiti Radosnu vijest i u nacionalnom smislu. Dakle, moramo širiti ljubav i vijest o hrvatstvu i nama Hrvatima kao narodu koji nikad nije tuđe otimao, a koji se svojim dičio i svoje poštovao - zaključio je Grlić Radman.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno