IZDVOJENO - 'Duh Sveti je Bog koji se da osjetiti'

Tko je Duh Sveti i kako djeluje u našim životima?

132.jpg
Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
26.05.2020 21:43

- Duh Sveti je Bog koji se da osjetiti - rekao je vlč. Jakov Rađa na početku emisije Izdvojenu, u kojoj se govorio o Duhu Svetom.

Kazao je kako to ne znači da Duha Svetoga nema kada ga ne osjećamo, te da su osjećaji jedan od načina kako možemo prepoznati Njegovo djelovanje.

- Mi katolici na Duha Svetoga gledamo kao na ljubav. Sveti Augustin je na lijep način rekao kako je Otac onaj koji ljubi, Sin je onaj koji je ljubljen i koji tu ljubav uzvraća Ocu, a ljubav između Oca i Sina je Duh Sveti - naglasio je vlč. Rađa.

Istaknuo je kako nas Duh Sveti mijenja na način da mijenja naš odnos prema prošlosti, poučavajući nas o svemu u sadašnjosti i mijenjajući naš odnos prema budućnosti.

- Za nas kršćane nadahnjuće Duha nije izvanredno iskustvo. Ono je redovito iskustvo u našem životu. Vidimo ga u svakodnevnim malim stvarima gdje nam Duh Sveti pomaže. Jedan od darova Duha Svetoga je dar savjeta. Svaki put kada se nalazimo na nekom raskršću potreban nam je taj dar. A to je dar Duha Svetoga da znamo u svakoj situaciji birati Boga, da znamo donijeti onu odluku koja će nas približiti Bogu - istaknuo je vlč. Jakov Rađa.

U emisiji Izdvojeno gostovao je i fra Marinko Klaić, autor duhovskih e-Duhovnih vježbi.

- Kada sam krenuo u razmatranje o čemu bih pisao, pala mi je pomisao da smo možda, mi vjernici katolici, stavili Duha Svetoga na stranu i promatramo ga kao 'pomoćno osoblje' u Presvetom Trojstvu. On jest živ i pobožnost prema Njemu se sve više razvija, ali ga mi ponekada uzimamo zdravo za gotovo - istaknuo je fra Marinko Klaić i naglasio kako mu je nakana, kroz Pavlove tekstove, posvijestit prisutnost Duha Svetoga u ljudima, osobito kroz primljene sakramente.

Spomenuo je kako se Duha Svetoga promatra kao nekoga tko tek treba doći na ljude, kao neko tko tek treba doći, kao da se zaboravljaju sakramenti i silazak Duha na krštenju ili krizmi.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!