IZDVOJENO: 'Katolički mediji imaju dobru budućnost'

U večerašnjoj emisiji 'Izdvojeno' gostovao je don Anton Šuljić, dobitnik nagrade za životno djelo Hrvatskoga društva katoličkih novinara za dugogodišnje kvalitetno novinarsko, publicističko, uredničko i izdavačko djelovanje u širenju Radosne vijesti.

Untitled-2.jpg
Autor
Laudato/I.B.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
28.05.2020 22:28

U večerašnjoj emisiji 'Izdvojeno' gostovao je don Anton Šuljić, dobitnik nagrade za životno djelo Hrvatskoga društva katoličkih novinara za dugogodišnje kvalitetno novinarsko, publicističko, uredničko i izdavačko djelovanje u širenju Radosne vijesti putem medija s kojim smo razgovarali o velikom priznanju, medijima i novinarstvu danas, načinima prezentiranja vijesti i medijskoj kulturi.

Na pitanje gdje smo danas kada govorimo o novinarstvu i katoličkim medijima, rekao je
kako smatra da su hrvatski katolički mediji dosta jaki u istini koju šire.

- Rekao bih da imamo dovoljno medija i sjajnih inicijativa te jako dobrih platformi. Imamo i jako dobre komunikatore koji lijepo prenose tekstove meditativnog i teološkog sadržaja. Ono što nam možda malo nedostaje je otvoreni govor koji ide uz istinoljubivost – istaknuo je don Šuljić.

U emisiju se uključila Suzana Peran, predsjednica Hrvatskog društva katoličkih novinara.
Istaknula je kako smatra da katolički mediji imaju dobru i perspektivnu budućnost, samo da su nam potrebni kvalitetni i obrazovani novinari koji će ustrajati uz temeljne medijske postavke, a to su vjerodostojnost i istina.

- U svakom slučaju su nam potrebni kvalitetni novinari i oni koji ustraju uz one temeljne medijske postavke, a to su vjerodostojnost i istina. Jer ako vijest nije istinita, onda ona nije vijest. Ona je u tome slučaju laž. Potrebni su nam kvalitetni novinari, ali to se ne postaje preko noći. Novinarstvo je ponajprije profesija, stoga je obrazovanje itekako potrebno – istaknula je Suzana Peran.

Iz Sisačke biskupije, s promocije knjige ''Žrtve obavijene šutnjom Žrtve obavijene šutnjom – svjedočanstva patnika s Križnog puta'' mons. Jurja Batelje, nam se javio kolega Josip Bartulić.

 - Knjiga donosi 15 izvornih svjedočanstava sudionika križnoga puta, onih koji su uspjeli
preživjeti. Knjiga donosi brojna iskustva, brojna svjedočanstva koja sam ja doživljavao veoma potresno. Ova knjiga poziva na pomirenje. Dokazuje da je vjerom moguće oprostiti onima koji nam nanose zlo – istaknuo je mons. Juraj Batelja.

Vlado Košić je kazao da mu je želja da prestanemo biti taoci laži koje nam se i dalje nameću.
- Želimo se izvući iz nacionalne zarobljenosti. Mi smo još uvijek taoci laži i svega onoga što nam se i danas nameće kao istina. Ovo su veoma teške teme i mučna iskustva, ali ih je potrebno znati, potrebno je upoznati se s tim kako se ne bi  zaboravilo – naglasio je mons. Vlado Košić.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!