IZDVOJENO - Mladi bi se trebali više baviti poljoprivredom

Imamo veliki broj poljoprivrednih površina koje nisu obrađene, koja bi se mogla iskoristiti za proizvodnju i zaposlenje mladih ljudi - istaknuto je u emisiji.

Untitled-1.jpg
Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
23.05.2020 23:16
U emisiji 'Izdvojeno' razgovarali smo s mladim poljoprivrednicima. Govorili su  o domaćoj proizvodnji hrane, ekologiji, zdravom načinu života. U studio je gostovao Marin Marasović, inženjer agronomije i urednik Gospodarskog lista. Rekao je kako Hrvatska proizvodi 60 % potrebne hrane, te kako u tom kontekstu nismo samodostatni.
 
- Imamo veliki broj poljoprivrednih površina koje nisu obrađene, koja bi se mogla iskoristiti za proizvodnju i zaposlenje mladih ljudi.  Poljoprivreda traži strpljivost. Poljoprivreda ne zanima mlade u onoj mjeri u kojoj bi ih trebala zanimati. Budući da smo zemlja ogromnih potencijala trebali bismo se  više usmjeriti u tom smjeru.  Mlade bi trebalo, od strane države ali i medija, više poticati da se bave poljoprivredom. To je posao od kojeg se može dobro živjeti – rekao je Marasović. 
 
Goste u emisiji 'Izdvojeno' bio je Matija Cetinić Frankos, osnivač poljoprivredne zadruge ekoloških uzgajatelja bobičastog voća. Kazao je kako je ideja o poljoprivrednoj proizvodnji krenula više iz hobija, nakon aktivne sportske karijere krenuo je s poljoprivredom. 
 
Mladima je poručio da ne uzgajaju travnjake nego da se bave uzgojem voća i povrća. 
 
Posjetili smo jedan OPG u Klisu u vlasništvu Ante Matiće. Kazao je kako je zemlja sveta, te kako nikada neće iznevjeriti ako ju volimo i ljubimo. 
 
- Oni koji su probali moje proizvode, znaju da je sve ekološki. Sve pozivam da dođu i vidu da nema nikakvog prskanja i kemikalija. Sve se radi ručno i priroda vam vrati kroz kvalitetu i okus – rekao je Matić. 

 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!