IZDVOJENO - Svi smo pozvani svjedočiti ljepotu kršćanskog života

Istaknuto je kako mučeništvo na koje smo mi danas pozvani nije ono krvno mučeništvo nego svakodnevno i skrovito u kojem se ponekad traži da izgubimo obraz u ono što vjerujemo.

137.jpg
Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
30.06.2020 21:11
U emisiji 'Izdvojeno' razgovarali smo o tome jesmo li mi danas spremni (i pozvani) na mučeništvo, te imamo li hrabrosti i snage svjedočiti čitavim životom Krista. U studiju je gostova vlč. Jakvo Rađa, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promicatelj kršćanskih poziva Zagrebačke nadbiskupije.

Kazao je kako su svi kršćani pozvani dati svjedočenje životom za ono za što žive. Dodao je kako mučeništvo u tom smislu kršćanstva je statut kršćanskoga života, te kako je mučeništvo čin koji Bog osposobljuje čovjeka. 

 
- Radi se o tome da su ljudi osposobljeni od Boga na tako nešto. Ne možemo reći da je naša hrabrost ona koja je nositeljica našega svjedočanstva, koliko Božja milost.  Kada uzmemo primjere mučeništva naših hrvatskih svetaca i blaženika poput Nikole Tavelića, Marka Križevčanina ili Alojzija Stepinca možemo reći da u njihovim životima prepoznajemo nešto što nam je svima vlastito. Ako ne postoje u našemu životu vrijednije stvarnosti od našega života, to znači da naš život nema smisla. Moraju postojati stvarnosti koje su vrijednije od samoga života da bi se život ispunilo smislom, da bi naš život bio dostojan življenja – kazao je vlč. Rađa.
 
Istaknuo je kako mučeništvo na koje smo mi danas pozvani nije ono krvno mučeništvo nego svakodnevno i skrovito u kojem se ponekad traži da izgubimo obraz u ono što vjerujemo. Dodaje kako ono na što trebamo biti oprezni je da mi od sebe ne činimo žrtve.
 
-  To znači da je biti kršćanin uistinu lijepo i pozvani smo posvjedočiti tu ljepotu života koju nam Bog daruje i ono u što mi vjerujemo. Iako koji puta to traži od nas da stavimo na kocku neke druge stvarnosti našega života. Sitni oblici mučeništva u svakodnevnom životu su odraz onoga što je kršćanin doživio u onom činu kada je počeo biti kršćanin. Kršćanin nikada nije sam. On je uvijek dio Crkve. Mi kršćani ne podnosimo mučeništvo iz uvjerenja ili vlastite hrabrosti, jer kada na takav način pristupamo stvarima imamo svije stvarnosti koje su sukobljavaju. Mučeništvo nije polemika ili suprotstavljanje dvije vrijednosti. Kršćanstvo nije popis stavova ili vrijednosti nego jedna osoba – istaknuo je. 
 
U emisiju telefonski se javio fra Sandro Tomašević, hrvatski franjevac koji živi i djeluje u Jeruzalemu. Naglasio je kako često sluša u vijestima svakodnevne probleme i mučeništva kršćana, a također puno puta dolaze i svjedočanstva samih franjevaca s kojima živi. 
 
- Nažalost mučeništvo je veoma prisutno, ali kroz to vidi se i svjedočanstvo. Najveći je problem što javnost doista nije upoznata što se događa na Bliskom istoku. Puno puta nam dolaze nepotpune ili netočne informacije. Često do javnosti i ne dopiru sva mučeništva koja se događaju – rekao je fra Tomašević.  
 
Opisao je i jedno konkretno svjedočanstvo od svog subrata franjevca, koji se zatekao u okruženju ISIL-ovaca koji su ga namjeravali pogubiti. 
 
- On je osobno svjedočio mučeništvu ispred svojih očiju. ISIL-ovci su ga htjeli pogubiti, ali je imao sa sobom relikviju jedne svetice u svome džepu. ISIL-ovac koji ga je planirao pogubiti odjednom je rekao: 'Idi odavde, ja te ne mogu ubiti'. Također naša subraća franjevci koja žive u Siriji nalaze se pod okupacijom. I sami župljani često s izvrgnuti mučenju i mučeništvu. Poseban je doživljaj bio kada sam upoznao Kopte koji su samo dva dana nakon stravičnog napada bez straha i radošću išli na Misu, te su tu vijest primili s pouzdanjem, te su se tješili da sada imaju svoju braću i sestre u nebu – zaključio je fra Tomašević. 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!