Jazovka – spomen na žrtve koje su partizani ubili tijekom Drugoga svjetskog rata

Spomen-pohod Jazovka tradicionalno 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe, organizira udruga Hrvatski obredni zdrug - Jazovka.

JAZ_JAMA_2008-DSC04284-jama.JPG
Autor
Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
22.06.2020 10:51

Pokraj jame Jazovke, kod Sošica na Žumberku, misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća 22. lipnja odaje se počast žrtvama koje su partizani ubili tijekom Drugoga svjetskog rata i neposredno po završetku rata, te bacili u jamu - masovnu grobnicu koja je otkrivena 1989. godine.
 
Žrtve su uglavnom bili ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koje su prisilno odveli iz bolnica 1945. Protiv zločinaca još nije počeo sudski postupak, tako da je Jazovka i danas jedna od sivih zona poratnih zločina.  
 
Na molitvi nad Jazovkom 1993. godine prvi je bio je kardinal Franjo Kuharić, a 2011. godine zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić molio je za žrtve s biskupima iz Zagrebačke nadbiskupije, Križevačka eparhije, Varaždinske, Sisačke i Bjelovarsko-križevačka biskupije.
 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!