Kardinal Bozanić: „Jedino s Uskrslim možemo mijenjati lice naše Domovine“

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je, u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj Alessandrom D'Erricom, okupljenim svećenicima i vjernicima, svečano uskrsno euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali.

U2.JPG
Autor
TU Zagrebačke nadbiskupije
Fotograf
TU Zagrebačke nadbiskupije
Objavljeno:
 
20.04.2014 12:44

Svoju je prigodnu homiliju kardinal Bozanić započeo pozdravom „Hvaljen Isus i Marija!“ – pozdravom u kojem se, smatra kardinal, događa susret vjerničkoga naroda s Isusom živim, Uskrslim te njegovom i našom Majkom Marijom. Pozvao je vjernike da danas, zagledani u Isusa Uskrsloga, pokušaju bolje spoznati kakav je Božji plan s njima osobno i našim vjerničkim narodom. „Gledajmo na sve Božjim očima!“ – istaknuo je.

Aktualizirajući trenutno stanje i život suvremenog čovjeka koji se „često pretvara u utrku bez cilja“, kardinal je podsjetio na riječi sv. Pavla: „Za onim gore težite, ne za zemaljskim!“ (Kol 3,2). Osvrnuo se i na danas pročitano Evanđelje u kojem su se dvojica Isusovih učenika, Petar i Ivan, gotovo utrkivala da bi stigli do mjesta na kojem su spoznali da je Isus uskrsnuo. „U toj utrci vidimo ključ i za naš kršćanski život: nema toga što bi nas smjelo zaustavljati na putu do Krista; nema te sile koja bi mogla biti jača od kršćaninove odluke da prione uz one vrjednote koje su proizišle iz vjere u Kristovo uskrsnuće“, napomenuo je kardinal.

U nastavku svoje homilije, upozorio je na lažno spasenje koje se krije u zemaljskom životu. „Zlo je odlučilo od zemlje napraviti plesni podij i davati takav zaglušujući ritam od kojega čovjek podrhtava, pada, posrće, oglušuje. Zlo kao da danomice uvjerava čovjeka: Ne, raditi nećeš, nego propasti! Ne, odgajati djecu nećeš, nego nad njima plakati! Ne, miran nećeš biti, nego ratovati! Ne, graditi domovinu nećeš, nego ćeš je rušiti! Ne, voljen nećeš biti, nego napušten ćeš ostarjeti! Ne, živjeti nećeš, nego umrijeti!“ No unatoč tomu, kako je rekao, odgovor Uskrsa takvim ponudama Zloga jest: Dosta, i još jednom, dosta!

„Što nam strah od branitelja, koji su krvlju gradili Domovinu, govori o stvarnoj moći postojećih struktura?“ – zapitao se Kardinal, te izrazio zabrinutost uslijed čestih nasrtaja na nosioce kršćanskih vrjednota. Ipak, smatra kardinal, sve su to pokazatelji da Hrvatska i dalje snagom svojih vjernika svjedoči svoju pripadnost Katoličkoj Crkvi. „Na Uskrs ova Crkva i njezini vjernici poručuju: Ne, umrijeti ne želimo, nego živjeti!“

Na kraju, podsjetio je na riječi pape Ivana Pavla II. izgovorene na posljednjem susretu s vjernicima okupljenima na Trgu sv. Petra u Rimu. „On je papa kojemu je Uskrs bio cilj, kojemu je Uskrs bio i oproštaj. Ostao je vjerodostojan Kristov svjedok od prvog trenutka papinske službe.“
Svoju je homiliju Kardinal zaključio pozivom da vjernici otvaraju vrata Kristu te s Njim iziđu u svijet jer se jedino s Kristom mijenja lice zemlje i lice naše domovine Hrvatske.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno