Kardinal Bozanić predslavio misu Bogojavljenja u Župi sv. Ivana XXIII., pape

Upravo na blagdan Bogojavljenja Župu sv. Ivana XXIII., pape, u zagrebačkoj Dubravi pohodio je i kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, učinivši tako radost slavljenja božićnih otajstava još većom.

bozanic-dubrava.JPG
Autor
Zagrebačka nadbiskupija
Fotograf
Zagrebačka nadbiskupija
Objavljeno:
 
07.01.2015 08:42

Blagdan Bogojavljenja, u puku poznatiji kao Sveta tri kralja, blagdan je Božje objave svijetu. Rođenje Božjeg Sina, od Izraela dugo očekivanog Mesije, u skromnoj štalici, koje slavimo o Božiću ovim blagdanom dobiva šire značenje. Ono malo Dijete Isus od Marije iz Nazareta kojemu se klanjaju i pastiri i kraljevi, očekivani je Spasitelj ne samo Izraela već cijelog svijeta, svih naroda.

Nakon gotovo 45 godina župljani kvartova zagrebačke Dubrave Klake i Studentskog grada ove su božićne blagdane po prvi puta proslavili u svojoj novosagrađenoj župnoj crkvi. Radost, ponos i zahvalnost ocrtavale su se u očima župljana svih generacija.

Upravo na blagdan Bogojavljenja Župu sv. Ivana XXIII., pape, pohodio je i kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, učinivši tako radost slavljenja božićnih otajstava još većom.

Nakon uvodnog pozdrava dobrodošlice župnika vlč. Kriste Brkića, sv. Misu, u koncelebraciji sa franjevcima kapucinima te svećenicima remetskog dekanata, predslavio je sam kardinal. U svojoj propovijedi naglasio je kako poklanjajući darove zlato, tamjan i smirnu, kraljevske oznake, tri mudraca su zapravo sami sebe predali, oni su sebe podložili Isusu i time nam poručili da se i mi u svome životu trebamo podložiti novorođenome kralju.

Ukazao nam je i na to što se događa nakon susreta s malim Isusom. Više se ne vraća istim putem, onaj koji je susreo Isusa ide novim putem, ide Isusovim putem. To je i poziv Božićnog blagdana, sresti Isusa u prvom redu u svojoj nutrini, u svojoj duši, u svome srcu, prepoznati u njemu Boga, duboko se pokloniti Bogu jer čovjek je pozvan da se klanja jedino Bogu, nikome drugome. Predati mu sebe, a to je zlato, tamjan i smirna i s njim ići na novi put. To je Božji put...

Izražavajući radost na novosagrađenoj crkvi, kardinal je naglasio kako ga još više raduje ova živa Crkva, brojna i okupljena oko novorođenog Isusa, svjedočeći kako s Njime želi ići na novi put, da se ne želi vraćati više u staro, da želi promijeniti novi put s Isusom, sa svjetlom koje dolazi odozgo, slijedeći zvijezdu, svijetlo s neba.

Kardinal je izrazio zahvalnost što je već davno naš hrvatski narod upoznao to svijetlo, što mu je bila navještena riječ koja je život, što je prihvatio svijetlo, što je prihvatio hodati na putu kršćanstva, katolištva i tu želi ostati. „To je naš nacionalni i hrvatski identitet. Na tom putu želimo ostati i to u miru, poštujući sve i tražeći da i drugi nas poštuju.“

Pozivajući sve prisutne da budu jedni drugima pomoć na putu s Isusom, kardinal je molio Božji blagoslov za djecu i obitelji koje su temelj društva i budućnosti te mlade i one koji traže posao. U zaključku kardinal je pozvao sve na molitvu za domovinu jer nam je ovih dana potrebna samo pomoć odozgo.

Mnoštvo okupljenih vjernika srdačno je pozdravilo kardinala te mu u znak zahvalnosti predalo poklon, sliku u bronci, rad župljana g. Halužana.
 

Fotogalerija
IMG_5166 (1)
IMG_5189
IMG_5193

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!