Kardinal Robert Sarah predvodi misu na svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata

Kardinal Sarah član je Kongregacije za kauze svetaca te član Papinskog vijeća za laike i Papinskog vijeća za pravdu i mir.

P7060244.jpg
Autor
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije/Laudato/I.D.
Fotograf
citypal.me
Objavljeno:
 
10.03.2016 09:12

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić najavio je na Svećeničkom danu, u ponedjeljak  7. ožujka u Zagrebu da će na svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata, 31. svibnja euharistijsko slavlje predvoditi kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

Sljedećeg dana, 1. lipnja kardinal Sarah održat će predavanje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu te predstaviti svoju knjigu ''Bog ili ništa'', koja je dosad prevedena na 12 svjetskih jezika, a uskoro će biti prevedena i na hrvatski jezik.

Robert Sarah rođen je 15. lipnja 1945. u Ourousu, Republika Gvineja. Kao dječak pohađa sjemenište u Obali Bjelokosti, a 1960. vraća se u domovinu kako bi završio studij. Tada je na vlasti u Gvineji bila demokratska stranka inspirirana ideologijom marksizma koja je nacionalizirala sve katoličke škole, uključujući i sjemenište pa je Sarah primoran svoj studij završiti u Senegalu. Iz Senegala vrlo brzo odlazi na studij na Papinsko sveučilište Gregoriana, te na Studium Biblicum Franciscanum u Jeruzalem.

Nakon samo 10 godina svećeništva, papa Ivan Pavao II. zaredio ga je za biskupa 1979. godine nazvavši ga dječakom biskupom jer je u vrijeme ređenja bio najmlađi biskup na svijetu.

Godine 1985. Sarah je imenovan predsjednikom Gvinejske biskupske konferencije, a iste godine postaje glavni posrednik između Crkve i gvinejske vlade nakon smrti marksističkog diktatora Ahmeda Sékoua Touréa.

Sarah ustaje protiv svake autokracije i korumpiranih režima pa za vrijeme posjeta pape Ivana Pavla II. Gvineji 1992. godine apelira na papu da osudi nedjela afričkih političkih vođa.

- Recite afričkim vladama da su one reforme, koje su uprljane krvlju i koje izazivaju ljudske i ekonomske katastrofe, beznačajne - kazao je tada Sarah Papi. 

U listopadu 2001. godine Sarah je pozvan u Rim i imenovan tajnikom Kongregacije za evangelizaciju naroda ''Propaganda Fidei''. Godine 2010. postaje predsjednik Papinskog vijeća ''Cor Unum'', vatikanske ustanove za Papina karitativna djela.

U studenom 2010. papa Benedikt XVI. pridružuje ga kardinalskom zboru, a 23. studenog 2014. godine papa Franjo imenuje ga prefektom Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno