Karizme i karizmatske zajednice u Crkvi

Karizme i karizmatske zajednice u Crkvi – izazov ili milost?

11.jpg
Autor
IKA/Laudato/I.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
01.06.2020 12:52

Karizme i karizmatske zajednice u Crkvi – izazov ili milost? - bila je tema emisije Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija. U emisiji su sudjelovali bibličar karmelićanin o. dr. sc. Vinko Mamić, član Vijeća duhovnika Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom isusovac p. mr. sc. Sebastian Šujević i nacionalni koordinator Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom teolog Damir Zukan, prenosi IKA.

Povod emisiji bila je proslava Pedesetnice – rođendana Crkve i Duhovski ponedjeljak, a u njoj su traženi odgovori na pitanja: Što su karizme, što je u njima izvanredno, a što nadnaravno? Kako prepoznati što dolazi od Duha Svetoga? Predstavlja li procvat karizmatskih zajednica 'protestantizaciju' Crkve? Idu li karizmatske zajednice protiv Crkve kao institucije ili su saveznici zaređenih službenika?

P. Šujević je rekao kako je ta zanimljiva stvarnost odraz djelovanja Duha Svetoga.

- Ne može se reći da je jedna ili više osoba osnivač, nego sve započinje iskustvom živoga Boga koji ponuka čovjeka, vjernika, kršćanina, da se življe uključi u zajednicu, u sakramentalni život, u susret s Božjom riječi i tu onda traži ono što je nadogradnja osobnoga života, život u zajednici. Na taj način se povezuje i stvara jedna srodnost među ljudima koji su doživjeli živoga Boga i žele dati to nešto, žele to produbiti. To je početni impuls koji stvara i povezuje jednu karizmatsku zajednicu - pojasnio je p. Šujević.

Pojašnjavajući kriterije razlučivanja o. Mamić je istaknuo kako je najvažnije promatrati plodove, ako su u skladu s evanđeljem onda je to od Duha Svetoga. Pojašnjavajući odnos karizmatskih pokreta i hijerarhije u Crkvi istaknuo je da oni nisu u suprotnosti.

 - Hijerarhija je djelo Duha Svetoga, a i pokreti su isto tako djelo Duha Svetoga. Duh Sveti ne može biti podijeljen u sebi. Mi možemo prosuđivati je li nešto autentično ili ne, a kada to jest onda je u skladu s hijerarhijom - kazao je o. Mamić.

Istaknuo je i važnost poslušnosti hijerarhiji jer je upravljanje Crkvom dar Duha Svetoga. Naveo je primjer sv. Pavla koji se postavio kao autoritet u rješavanju nekih problema u Korintu.

 -Netko im je trebao reći što je dobro u djelovanju korintske Crkve pa im sv. Pavao govorio na koji bi način trebali djelovati da bi bilo dobro. Crkva može ići dalje i napredovati, a da se karizme ne guše - rekao je karmelićanin.

Riječi o. Mamića potvrdio je i nacionalni koordinator Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom. Posvjedočio je kako se mnoštvo ljudi dotaknutih Duhom Svetim vraćaju u okrilje Crkvi i služe.

- Hijerarhija i karizmatske zajednice su isprepletene, ne mogu se odvojiti. Ista im je svrha, a to je izgrađivanje Crkve. Pastir je tu prvi koji može pomoći da se stvari poslože. Čovjek treba vremena da se upozna i iz toga stvara sud kako reagirati i djelovati. Potrebno je vrijeme da osoba i stvarnost u Crkvi sazriju da bi se moglo reći što se događa, i to je put upoznavanja - rekao je Zukan.

Nacionalni koordinator je kazao kako u Hrvatskoj djeluje oko 80 zajednica, grupa karizmatskog pokreta, u kojima je oko 3000 ljudi, a u svijetu je to jedan od najbrojnijih pokreta koje je imao iskustvo živoga Boga. Dodao je kako je upravo različitost skupina i djelovanja ono što krasi karizmatsku duhovnu obnovu.

O. Mamić je istaknuo da se ne trebamo bojati porasta zajednica.

- Nismo mi ti koji će odlučivati što će raditi Duh Sveti. Nema straha od protestantizacije Crkve. Katolička Crkva ima svoj identitet i ona prosuđuje što ulazi na trag onoga što Crkva vjeruje - naglasio je o. Mamić.

Nastavljajući se na temu p. Šujević je istaknuo potrebu upoznavanja svoje vjere i vlastitog identiteta.

- Upoznavanjem jedne karizmatske zajednice upoznajem bogatstvo vlastite Crkve. Strpljenje i čekanje su dobri jer potiču čovjeka da sazrije i upozna svoju vjeru. Sv. Pavao lijepo govori da je za napor potrebno upoznati svoju vjeru - rekao je p. Šujević.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!