Laudato TV program za ponedjeljak 26.8.2019.

Iz programa izdvajamo: 8:45 Zlatni savjeti, emisija o zdravlju, 20:00 Svetica tame, dokumentarni film.

svetica-tame.jpg
Autor
Laudato/K.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
26.08.2019 15:12

7:45 Minute za tebe, vjerska emisija

7:50 Katolički kalendar, sv. Melkisedek, vjerska emisija

8:00 Kuhinja sv. Hildegarde, kulinarska emisija. Još jedan recept prema naputcima svete Hildegarde. Recept za mesne okruglice!

8:05  Tebi pripadam, emisija. Tebi pripadam – emisija je za mlade Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije. O duhovnoj glazbi razgovarali su s vokalno instrumentalnim sastavom Aurora.

8:45 Zlatni savjeti, emisija o zdravlju. Majčina dušica vrlo je rasprostranjena biljka, a njena ljekovitost poznata je od davnina. Brojne su bolesti kod kojih ova biljka pomaže: uklanja nagomilanu štetnu sluz u želucu, peckanje u želucu, kod bolesti crijeva i jetre, dišnih organa, upale pluća i prehlade, nervne razdražljivosti i depresije, jača živce i regulira spavanje, liječi oduzetost, moždani udar, napade padavice, multipla sklerozu, atrofiju mišića, reumu, uganuća, udarce i nagnječenost tkiva, otekline, a također i alkoholizam.

9:15 Nadbiskup Fulton J. Sheen, emisija. Nadbiskup Sheen govori o gladi duše i hrani koja ju može utažiti, Euharistiji.

10:00 Život na stijeni, emisija. Poslušajte svjedočanstva i iskustva mladih volontera sa Svjetskog dana mladih 2019. godine u Panami.

10:30 G.K. Chesterton, serija. U novom nastavku slušamo Chestertonovo razmišljanje o pravu i odvjetnicima.

11:10 Izdvojeno – tjedni pregled, informativna emisija

12:00 Anđeo Gospodnji, molitva

12:15 In familia Dei, emisija. Upoznajte Katarinu i Franju Toljanića, bračni par i roditelje 12-ero djece! Kako su se upoznali, jesu li odmah znali da će imati veliku obitelj te koliko su svećenički pozivi utjecali na duhovni život njihove obitelji otkrili su u emisiji In familia Dei.

13:00 Život i zdravlje, emisija. Ljudski mozak je veliki misterij. On usklađuje i održava cjelovitost funkcija čitavog našeg organizma. Uz to je dio svijesti i volje, najviših živčanih funkcija, svojstven isključivo čovjeku. Mozak odraslog čovjeka teži prosječno 1400 g (oko 2% tjelesne mase), a tvori ga gotovo 25 milijardi živčanih stanica koje mogu slati poruke tisućama drugih stanica brzinom od 320 kilometara na sat. Područje neuroznanosti intenzivno napreduje, a pred istraživačima stoje brojna pitanja, jer još uvijek ne možemo reći da znamo kako mozak u potpunosti funkcionira. O ovoj temi razgovaramo s našim vrhunskim znanstvenikom, akademikom Vladimirom Paarom.

14:00 Prozor svetog Josipa, emisija. Ivana Maradin, studentica iz Karlovca, u današnjoj emisiji progovara o mons. Radanoviću, o molitvenoj zajednici Križara.

14:30 Vjera i nada, emisija. 24. siječnja Crkva slavi zaštitnika novinara – sv. Franju Saleškog. Tim povodom u emisiji Vjera i nada progovaramo o izazovima rada današnjih medijskih djelatnika. Gošća je urednica Hrvatske katoličke mreže, dobro poznati glas Hrvatskog katoličkog radija i lice Laudato TV-a – Diana Tikvić.

15:00 Putujemo Svetom Zemljom, putopisna emisija. Nastavljamo istraživati lokalitete vezane za život svetog Petra.

15:30 Ugroženi mir Nigerije (Nigeria: Nigeria’s threatened peace, 2013), dokumentarni film. Nigerija je s oko 170 milijuna stanovnika najbrojnija afrička zemlja; od toga je oko 20 milijuna katolika što je najveći broj u cijeloj Africi. Kad se papa Ivan Pavao II. po prvi puta susreo sa živim zajednicama Nigerije, rekao je kako je ‘sjeme Evanđelja palo na plodno tlo’. Unatoč tome, katolici su danas u Nigeriji suočeni s brojnim poteškoćama pogotovo sjeverno od glavnog grada Abuje, gdje je islam prevladajuća religija. Kako se nose s prijetnjama radikalnog islama i kako izgleda njihova svakodnevica pogledajte u filmu. Redatelj: Bartek Zytkowiak.

16:00 Nikolinom Bosnom (2018), dokumentarni film. Televizijska priča ‘Nikolinom Bosnom’ prati prve redovničke korake prvog hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića iz 14. stoljeća, koji je, s navršenih 30 godina iz samostana sv. Frane u Šibeniku, pošao u misionarsku službu. Potrebe su vodile u Bosnu, a poznato je da je ondje djelovao 12 godina. Ovaj dokumentarni film nastao je za vrijeme hodočašća ”Nikolinom Bosnom”, duhovnog sadržaja u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića iz Šibenika, u sklopu trogodišnje pripreme za proslavu 50. obljetnice kanonizacije ovog hrvatskog sveca. Iako ne postoje službeni zapisi o mjestima na kojima je boravio, pretpostavlja se da su to bila središta u kojima je i danas sačuvana franjevačka prisutnost. U zemlji rajske ljepote, raskošne prirode i snažne vjere koju su u tursko doba sačuvali franjevci i vjerničke obitelji, i hodočasnici iz Hrvatske primili su duhovno bogatstvo.

17:00 Gospa Sinjska (2015), dokumentarni film. Povodom 300. obljetnice slavne pobjede pod Sinjem uz Gospin zagovor Franjevački samostan Gospe Sinjske potakao je snimanje dokumentarnog filma o najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima. Snimatelj filma je Petar Malbaša koji više od 30 godina snima sva zbivanja oko Svetišta Gospe Sinjske i Sinjske alke. Scenarist je dr. fra Ante Vučković, a redatelj Stipe Božić.

18:00 Izdvojeno, informativna emisija

18:27 Katolički kalendar, sv. Melkisedek, vjerska emisija

18:30 Sveta Misa: Zagreb, prijenos

19:00 Jeste li znali?, emisija. Jesu li zaista sve ženidbe nerazrješive? Je li papa Franjo što promijenio u odnosu na pričest rastavljenih i ponovno civilno vjenčanih vjernika katolika? Kome se javiti prije pokretanja crkvenog postupka za proglašenje Ženidbe ništavnom? I što ne može u Hrvatskoj biti riješeno, može li riješiti Sveta Stolica? O tome govori crkvena pravnica Jasmina Juroš.

20:00 Svetica tame, dokumentarni film. Tko je sveta Majka Terezija ? Ove intimne priče izbliza prikazuju život moralne ikone 20. stoljeća. Dobivala je svjetska priznanja za svoje djelovanje među siromašnima, potlačenima i bolesnima dok je i sama prolazila put duboke patnje i odricanja. Snaga koju samo vjera može dati, predanje u najvećim sumnjama i prepuštanje Providnosti doveli su je do svetosti. Pogledajte njenu priču kakvu još niste čuli.

21:00 Čudesa, igrana serija. Mlada Agnes želi predati svoj život služeći Bogu u redovničkoj zajednici sestara Milosrdne Ljubavi, nadahnuta karizmom majke Terezije. Agnes je gluhonijema od rođenja, a njezina bogata obitelj teško prihvaća njenu želju da ode u Indiju služiti najpotrebnijima. Sve će se promijeniti nakon što njezina majka doživi nesreću.

22:00 Svjedočanstva, emisija. Otkad je pustila Isusa u svoj život, On ju ozdravlja, blagoslivlja, vodi i posvećuje. Doći do te točke predanja bilo je iznimno teško. Život prije Krista bio je ispunjen ranama, križevima, bolnim teretom, krivnjama, patnjom, ropstvom i mrakom… Poslušajte svjedočanstvo Simone Mijoković, danas radosne supruge i majke troje prekrasne djece. Borbe su i dalje velike, ali ona s osmijehom svjedoči: bez petka nema nedjelje, a bez križa nema uskrsnuća!

23:00 Krunica BDM, emisija

23:25  Vidljivi tragovi, emisija. Donosimo razgovor s indijskim svećenicima, od kojih je jedan bio ministrant oca Ante Gabrića, a drugi njegov kapelan na čijim je rukama 20. listopada 1988. na putu u Kalkutu otac Ante preminuo. Detalje iz života ovog poznatog hrvatskog Isusovca kojemu za Krista i bengalski narod ništa nije bilo teško učiniti, pa ni satima hodati kroz džunglu i prelaziti opasne rijeke s biciklom na ramenima, saznajte u emisiji.

0:00 Himna

0:02 Izdvojeno, informativna emisija

0:15 Vijesti iz Svete Zemlje, informativna emisija. Sveta Zemlja – područje je povijesnih promjena i mjesto susreta. Prođite s nama kroz tjedni pregled događaja i zanimljivosti o tradiciji, kulturi i povijesti svete zemlje.

0:35 Povratak kući, emisija. Svjedočanstvo Tylera Blanskija, bivšeg anglikanca koji se nakon čitanja knjige ”Teologija tijela” obratio i postao pisac katoličke literature.

1:35  Zlatni savjeti, emisija o zdravlju. Majčina dušica vrlo je rasprostranjena biljka, a njena ljekovitost poznata je od davnina. Brojne su bolesti kod kojih ova biljka pomaže: uklanja nagomilanu štetnu sluz u želucu, peckanje u želucu, kod bolesti crijeva i jetre, dišnih organa, upale pluća i prehlade, nervne razdražljivosti i depresije, jača živce i regulira spavanje, liječi oduzetost, moždani udar, napade padavice, multipla sklerozu, atrofiju mišića, reumu, uganuća, udarce i nagnječenost tkiva, otekline, a također i alkoholizam.

2:15 Blagoslovljen tek, kulinarska emisija. U ovoj epizodi Blagoslovljenog teka upoznajte Ivanu i Katarinu, simpatične dvije djevojke koje spaja ljubav prema Marijinim obrocima. Poslušajte koliko volontiranje za Marijine obroke ispunja srce te kako je bilo susresti djecu koja primaju Marijine obroke u Beninu u Africi, kuda idu hrvatske donacije! Nisu se pripremali Marijini obroci, već pohane palačinke u slanoj verziji, punjene mljevenim mesom s dodacima.

3:00 Jeste li znali?, emisija. Jesu li zaista sve ženidbe nerazrješive? Je li papa Franjo što promijenio u odnosu na pričest rastavljenih i ponovno civilno vjenčanih vjernika katolika? Kome se javiti prije pokretanja crkvenog postupka za proglašenje Ženidbe ništavnom? I što ne može u Hrvatskoj biti riješeno, može li riješiti Sveta Stolica? O tome govori crkvena pravnica Jasmina Juroš.

4:00 Otvori spomenar, intervju. Slike jednog od najpoznatijeg hrvatskog slikara Josipa Botterija Dinija odmaraju oči i hrane dušu. Prepoznatljiv po nebeskim bojama i sakralnim motivima, gospodin Botterije u emisiji “Otvori spomenar” govorio je o svojem djetinjstvu, slikarskim početcima, putu do uspjeha i važnosti Božje prisutnosti u njegovom životu.

4:45 Prozor svetog Josipa, emisija. Ivana Maradin, studentica iz Karlovca, u današnjoj emisiji progovara o mons. Radanoviću, o molitvenoj zajednici Križara.

5:05 Papin posjet Panami: otvorenje SDM, snimka.

6:30 Novo srce, emisija. Kako je biti majka djeteta s posebnim potrebama? Kako je suočiti se s time i kako je na kraju moguće biti zahvalan Bogu zbog te životne situacije? Gosti u Novom srcu su članovi humanitarne udruge Ruah koja duhovno i materijalno pomaže upravo takvim obiteljima. U emisiji fra Ivana Matića svjedoče o blagoslovu križa kojeg nose.

7:10 Vidljivi tragovi, emisija. Donosimo razgovor s indijskim svećenicima, od kojih je jedan bio ministrant oca Ante Gabrića, a drugi njegov kapelan na čijim je rukama 20. listopada 1988. na putu u Kalkutu otac Ante preminuo. Detalje iz života ovog poznatog hrvatskog Isusovca kojemu za Krista i bengalski narod ništa nije bilo teško učiniti, pa ni satima hodati kroz džunglu i prelaziti opasne rijeke s biciklom na ramenima, saznajte u emisiji.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!