Laudato u Šibeniku: „U službi duhovnog rasta, za dobro generacija koje dolaze“

Dokumentarni film „MAGNUM CRIMEN 1945.“ i Laudato obiteljska televizija predstavljeni su u Šibeniku u subotu 19. rujna, na Danima biskupa Srećka Badurine, velikog šibenskog crkvenog pastira i duhovnog branitelja naroda.

naslovna.jpg
Autor
Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
20.09.2015 00:45

Manifestacija je održana na Trgu Ivana Pavla II. povodom proslave desete obljetnice postojanja Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika „Biskup Srećko Badurina“, ujedno organizatora Dana.

U ime organizatora posljednji dan manifestacije predvodio je predsjednik HKDPD Biskup Srećko Badurina, Igor Friedrich. Program je otvorio komunikolog i glazbenik Ante Lučića predavanjem na temu „Mediji, komunikacija i Crkva“, u kojem je istaknuo važnost komunikacije Crkve i kreiranja njezine komunikacijske strategije.

Kao pozitivan primjer istaknuo je i Laudato, u čijoj je produkciji nastao film „MAGNUM CRIMEN 1945.“, a čija je projekcija uslijedila nakon predavanja.

Film „MAGNUM CRIMEN 1945.“, nastao u 70. obljetnici Bleiburške tragedije hrvatskoga naroda, govori o jednoj ranijoj fazi križnog puta hrvatskog naroda, predstavila je prije same projekcije producentica filma Ksenija Abramović povezavši: „Biskup Badurina je svoju požrtvovnost pokazao na zadnjoj postaji tog križnog puta, 1990. godina i u ovom dalmatinskom, šibenskom dijelu napaćene Lijepe naše.“

„Ono bitno ostaje u našem srcu, kao težnja“

Biskup Srećko Badurina posebno je bio sjedinjen s povjerenim mu pukom u danima Domovinskog rata te je u vrijeme najveće agresije na Hrvatsku europskoj javnosti uputio riječi: „Ono bitno ostaje u našem srcu, kao težnja: da budemo narod ravnopravan s drugim narodima, da naše ime bude poštovano, da naša Crkva živi i djeluje na duhovno i moralno dobro čitavog naroda. Pred nama su velike teškoće. Moramo uvažavati svijet u kojem živimo, dužni smo uvažavati druge i drugačije u vlastitoj sredini, poštivati pluralizam svjetonazora.“

„Film 'MAGNUM CRIMEN 1945.' smjera upravo tome: poticati na uvažavanje stvarnosti svijeta u kojem živimo, a on je, konkretno u hrvatskoj sredini, ranjen brojnim lažima, zabludama i podvalama. Film pokazuje kako želimo biti spremni hrabro se suočavati s teškoćama, izdići se nad nepravde i biti promicatelji istinitoga“, rekla je Ksenija Abramović.

Znakovito je da se nakana mise za dušu biskupa Badurine služi ujedno i za poginule hrvatske branitelje. „Hvala im što su svoje živote dali za to da mi danas možemo govoriti o teškim temama, poput Bleiburga; da mi možemo otkrivati jame i poštovati kosti naših predaka – to je katarza koju nam je proći u prilog zdravlja cijele naše države i naroda“, istaknula je producentica Abramović i poručila: „Zajedno smo snažniji.“

Laudato televizija – „odraz vaše želje, u službi vašeg duhovnog rasta, na dobro nas i generacija koje dolaze“

„I ova projekcija filma je primjer kako možemo puno učiniti zajedničkim snagama, kad dijelimo ista uvjerenja i vrednote. Tom hodu svojom produkcijom želi pomoći Laudato televizija“, predstavila je direktorica Laudato TV pozivajući na podršku cijelog projekta savjetom, molitveno i materijalno: „To je veliki projekt koji traži puno ruku i glava, a Šibenik je oduvijek bio sredina poznata kao rasadište raznih talenata.“

Iz Šibenika su izišli prvi hrvatski svetac, veliki misionar Nikola Tavelić, košarkaški Mozart, Dražen Petrović i službenica Božja s. Klara Žižić. „Zato je potrebna Laudato televizija – da bude vaš glas. Vaša slika! Da bude odraz vaše želje, u službi vašeg duhovnog rasta, na dobro nas i generacija koje dolaze“, rekla je direktorica Abramović.

„Odgovorni smo jedni za druge i upućeni jedni na druge – kako bi nam svima u Lijepoj našoj bilo ljepše i bolje. To je poslanje naše katoličke, Laudato televizije“, zaključila je na kraju Ksenija Abramović.

Nakon projekcije filma manifestaciju inspiriranu likom biskupa Badurine zaključila je klapa Bunari, svojim impresivnim izvedbama duhovnih i domoljubnih pjesama, opjevavajući vrijednosti koje su i okupile sve sudionike programa „Dani biskupa Srećka Badurine“, bogoljublje, domoljublje i čovjekoljublje. Ovogodišnji pobjednici Festivala dalmatinskih klapa u Omišu izveli su skladbe „Život svoj prikazujemo Bogu“, „Divici Mariji“, „Kroacijo iz duše te ljubim“, „U boj u boj“, te pjesmu „Staroj bunji“ koju je uglazbio šibenski biskup mons. Ante Ivas, a riječi napisala Zdenka Čoga.

Posljednjem danu manifestacije nazočili su i predsjednik šibenskog Gradskog vijeća dr. Ivica Poljičak, generalni vikar Šibenske biskupije don Marinko Mlakić, gvardijan samostana sv. Frane u Šibeniku fra Ivan Bradarić, tajnik biskupa don Roko Glasnović, župnik župe Našašča Svetog Križa u Vodicama don Franjo Glasnović, uz ostale svećenike i redovnice.
 

Fotogalerija
photo-4
photo-2

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: