"Mladi, nemojte imati lažnu poniznost!"

Hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije završio je glazbenim festivalom duhovnih šansona "Duga 2013." na kojem su ove godine nastupili sastavi i zborovi okupljeni u jedan sastav.

Ludbreg-svetiste.jpg
Autor
Laudato/IKA
Fotograf
www.hkv.hr
Objavljeno:
 
28.08.2013 11:20

„Mislim da oholi ljudi nikada ne mogu susresti Boga. Njega susrećemo kad se ponizimo, jer kad smo oholi onda se pravimo kao da smo mi Bog. Dragi mladi, nemojte imati lažnu poniznost", poručio je rektor Nadbiskupijskog dječačkog sjemeništa u Zagrebu vlč. Domagoj Matošević mladima Varaždinske biskupije na njihovom prvom hodočašću u nacionalno svetište Predragocjene Krvi Isusove u Ludbregu. Podsjetio ih je zašto su važna svetišta.

„U njih dolazimo s mnogo pitanja i sumnji, ali i vjerujemo da će nam Gospodin na njih odgovoriti. Osim toga, u svetišta obično dolazimo da se pomirimo“, rekao je vlč. Matošević mladima te, na vrlo zanimljiv način, održao katehezu na temelju ulomka iz Markova evanđelja o ozdravljenju gubavca koji govori o tome kako nam, i na koji način, Bog prašta.

"Ne bojte se ići kod Isusa kad ste grešni, On je zato i došao. Pa nije došao zbog super svetaca i genijalnih ljudi, došao je zbog slabih, grešnih i bolesnih ljudi. Ovaj gubavac pokazuje nešto prekrasno – Bogu mogu doći onakav kakav jesam, ne trebam glumiti. Kleknuo je pred Njega i kao da mu je rekao – Isuse predajem Ti svoj život“, rekao je vlč. Matošević.

Povjerenik za mlade Varaždinske biskupije vlč. Tihomir Kosec okupljene je podsjetio kako u Ludbregu već 600 godina postoji znak koji svjedoči da je Isus doista prisutan među nama.

„Ne samo snagom naše vjere, ne samo zato jer mi to tako vjerujemo, nego jer to doista tako jest. I taj znak je dan svećeniku – prije nego je prelomio hostiju na pola i komadić stavio u kalež, primijetio je da se vino pretvorilo u fizičku krv", rekao je vlč. Kosec.

Nakon kateheze mladi su imali prilike za svetu ispovijed, a uslijedile su pohvale Krvi Kristovoj te euharistijsko slavlje koje je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

U homiliji biskup Mrzljak progovorio je o obnovi vjere po primjeru sv. Bartola apostola, čiji blagdan je Crkva u subotu slavila.

"Kada želimo obnoviti svoju vjeru, zaista moramo doći na početak, vidjeti što se zbiva i kako Crkva od toga živi. Zato i Drugi vatikanski sabor naglašava kako je euharistija izvor i vrhunac svega kršćanskog života. Bez euharistije Crkva ne može živjeti, kao ni mi kršćani. Svatko od nas prolazi kroz sumnje, no danas smo ovdje jer želimo učvrstiti svoju vjeru. Nju treba zaista neprestano obnavljati i učvršćivati i vidjeti na koji način se ona konkretno ostvaruje u mom životu.", poručio je biskup Mrzljak.

Hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije završio je glazbenim festivalom duhovnih šansona "Duga 2013." na kojem su ove godine nastupili sastavi i zborovi okupljeni u jedan sastav. Svi su oni željeli, kako kažu organizatori, na prvo mjesto staviti i slaviti Boga, a ne promovirati same sebe.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno