Mons. Uzinić: "Obitelj je važna karika u lancu prenošenja evanđelja"

"Obitelji je važna karika u lancu procesa prenošenja radosne vijesti – evanđelja. Zakažu li nam obitelji možemo imati sve, ali nećemo imati ono najvažnije blago, blago radosne vijesti,“ upozorio je dubrovački biskup Mate Uzinić predvodeći središnje euharistijsko slavlje na blagdan bl. Marije Propetog Isusa Petković u njezinom rodnom Blatu na Korčuli uz koncelebraciju trinaest svećenika.

moci3.jpg
Objavljeno:
 
11.07.2013 14:41

"Obitelji je važna karika u lancu procesa prenošenja radosne vijesti – evanđelja. Zakažu li nam obitelji možemo imati sve, ali nećemo imati ono najvažnije blago, blago radosne vijesti,“ upozorio je dubrovački biskup Mate Uzinić predvodeći središnje euharistijsko slavlje na blagdan bl. Marije Propetog Isusa Petković u njezinom rodnom Blatu na Korčuli uz koncelebraciju trinaest svećenika.

Dodao je da je obitelj prirodni ambijent u kojem se dijete otvara društvu i svojoj društvenoj, ali i religioznoj dimenziji.

„Živimo u teškim vremenima koja su u nekim elementima poprilično slična onim u kojemu je odrastala i živjela bl. Marija. Možda je jedina razlika to što danas ekonomska kriza nema, barem na našem području, onako drastične posljedice na fizički život kao što ih je imala u ono vrijeme, ali zato ima, usuđujem se to reći, mnogo teže duhovne posljedice. Uzrok je u tome što današnju krizu, u puno većoj mjeri nego li ondašnju, prati raspad obitelji. Suvremena obitelj je previše zabrinuta za materijalnu dimenziju koja se zbog neimaštine često pretvara u to kako spojiti kraj s krajem, a to se odražava i na odgojnom planu. Dok pokušavamo svojoj djeci priskrbiti potrebno za materijalni život, sve manje imamo vremena za to da im prenesemo ljudske i vjerske vrijednosti. I često griješimo u mjeri,“ rekao je biskup Uzinić i nastavio govoriti o prestrogom i prepopustljivom načinu odgoja.

„Istinska sloboda za koju trebaju odgojiti svoju djecu nije dozvoliti svojoj djeci da čine što hoće, nego je naučiti djecu da u mnoštvu ponuda znaju izabrati prave stvari, ono što je dobro, vrijedno, trajno, a to se djecu ne može naučiti ako ih se osobno ne odgaja nego se njihov odgoj prepušta drugima, koji ih svojim učenjem i svojom logikom koja relativizira sve tradicionalne i vjerske vrijednosti, krivo usmjeravaju i zarobljavaju modrenim potrošačkim i uživalačkom mentalitetom i koji ih onesposobljuju za biti ono što bi trebali biti i što mi želimo da budu, autentični ljudi i kršćani,“ proučio je biskup.

Kao sredstvo za takav odgoj biskup je roditeljima preporučio da kroz dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost i ljubav prenose radosnu vijest evanđelja pred kojom sve drugo prelazi u drugi plan, i potaknu djecu svojim primjerom da žive u skladu s radosnom viješću.

Biskup Uzinić je skrenuo pozornost i na obitelj Marije Petković, ustvrdivši kako je Marija u obitelji primila temelje njezine kršćanske vjere, ali da su roditelji, iako pobožni i dobri, Mariju sprječavali u odzivu na Gospodinov poziv.

„U jednom trenutku i djeca moraju osobno susresti Krista te mu se, svjesno i slobodno, odazvati u onom poslanju koje Bog u ovom prostoru i vremenu koji su nam darovani, ali i zadani, ima sa svakim od njih“, rekao je biskup i pozvao okupljene na nasljedovanje blaženice i na molitvu njoj da od Boga isprosi što više kršćanskih obitelji poput njezine.  

U procesiji prije mise, koja je išla od Svetišta bl. Marije Propetog Isusa Petković prema župnoj crkvi, biskup Uzinić je nosio moćnik s relikvijama blaženice. Procesiju su predvodili bratimi bratovština sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova i Svih svetih sa svojim procesionalnim raspelima i barjacima. U procesiji su sudjelovale članice Franjevačkog svjetovnog reda, puhački orkestri Narodne glazbe i Hrvatske glazbene udruge »Sv. Vincenca«, djeca iz vrtića »Marija Petković«, dječji župni zbor, pjevački zbor župe Svih svetih, kumpanjoli i tancarice u tradicionalnim blatskim nošnjama, sestre Dominikanke iz Korčule, sestre iz Družbe Kćeri Milosrđa, ministranti, svećenici te veliko mnoštvo vjernika. U svečenom programu na Plokati izveden je »Blatski tanac« i viteška igra »Kumpanija«.

Izvor i foto: Dubrovačka biskupija

Fotogalerija
blato
moci

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!