Na današnji dan 1995. počela akcija 'Oluja'

U pet sati ujutro 4. kolovoza 1995. hrvatske oružane snage počele su veliku oslobodilačku akciju nazvanu 'Oluja'

22.jpg
Autor
Laudato/N.P.
Fotograf
Duško Jaramaz/Pixsell
Objavljeno:
 
04.08.2020 11:34

Već u prvom naletu na trideset mjesta hrvatske oružane snage probile su crtu obrane južnog dijela takozvane 'Srpske Krajine'. U 'Oluji' je oslobođeno je preko 10 000 četvornih kilometara, a sudjelovalo je oko 200 000 vojnika.

Već su 'Bljesak' i veliki vojni mimohod u Zagrebu pokazali snagu hrvatskog oružja. Međunarodni posrednici time su upozoreni da hrvatsko strpljenje nije bezgranično te da se nepoštivanje već postignutih sporazuma neće beskonačno tolerirati. No, svjetske metropole protivile su se vojnom rješenju.

Istodobno se potiho uvjeravalo: 'Mi se brinemo za vas jer niste kadri sami osloboditi zemlju!'

Nakon zločinačkog pokolja 8 tisuća civila u zaštićenoj zoni Srebrenice, u smrtnoj opasnosti našla se i bihaćka enklava koju su napadale Mladićeve i Martićeve parapostrojbe. Prijetila je nova humanitarna katastrofa. Akcija protiv Krajine odjednom je postala prihvatljiva za svijet čemu je pridonio i vojni sporazum predsjednika Tuđmana i Izetbegovića u Splitu.

No, bitka za Knin počela je još ranije. U akciji 'Ljeto 95-te' Hrvati su oslobodili Grahovo i Glamoč, a time i pristup sjedištu srpskih odmetnika. Prije su kroz Dinaru otvoreni prolazi za tenkovske postrojbe.

Na iznenađenje svijeta Knin je oslobođen već drugog dana akcije. Velika hrvatska zastava zavijorila se nad drevnim gradom hrvatskih kraljeva. Za samo 84 sata Hrvatska je vratila okupirana područja u svoj ustavno-pravni poredak. Već 6. kolovoza na rijeci Korani spojile su se hrvatske i bošnjačke postrojbe.

Oslobodilačka 'Oluja' i na širem je području dovela do dramatičnih promjena odnosa snaga, slomivši zauvijek ambicije o Velikoj Srbiji. Vojni uspjesi protučetničke koalicije postali su temelj američke diplomatske ofenzive i Daytonskih sporazuma koji su okončali rat i u Bosni i Hercegovini.

U 'Oluji' su mnogi Hrvati dali svoje živote za Domovinu!
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno