Nakon turneje film „IN ODIUM FIDEI“ ponovno prikazan u Zagrebu

Film „IN ODIUM FIDEI“ prikazan je u prostorijama Hrvatskog slova u Zagrebu: „Istina o prošlosti potrebna nam je kako bismo znali stvarne a ne iskonstruirane činjenice. Kad se konačno na jednom putu sretnu oprost i pokajanje, taj put je pravi put prema budućnosti.“

slovo.jpg
Autor
Laudato/A.D.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
16.04.2015 20:58

Dokumentarni film „IN ODIUM FIDEI – Iz mržnje prema vjeri“ autorice Nade Prkačin u produkciji Laudata prikazan je u prostorijama Hrvatskog slova u Zagrebu u četvrtak 16. travnja. Dokumentarni film donosi činjenice o patnjama hrvatskoga naroda i hrvatskoga svećenstva u Hercegovini koji je najviše stradao pred sam kraj Drugog svjetskog rata i u poraću. Tijekom ožujka film su imali prilike vidjeti brojni Hrvati u dijaspori zahvaljujući turneji po BIH, Americi i Kanadi, a projekcija u „Hrvatskom slovu“ bila je druga projekcija u Zagrebu.

Pozdravne riječi okupljenima je uputio predsjednik „Hrvatskog slova“ Stjepan Šešelj.
Uvodni govor prije projekcije filma uputila je producentica filma, direktorica Laudata Ksenija Abramović naglasivši da je turneja po domovini i inozemstvu u službi istine o 66 ubijenih hercegovačkih fratara, koju autori filma žele iznijeti na vidjelo. „Do danas ovo je jedna od najvećih misterija novije povijesti o kojoj se šuti. Svjedoci su ušutkani strahom, a političari se boje svojih trenutačnih pozicija. Ali voljeli li je ili ne istini moramo u životu dati prvenstvo“ istaknula je Ksenija Abramović podsjećajući da „svaki narod nosi svoje sjećanje“ te da „narod koji ne poznaje svoje povijesti, svoje tragedije i pobjede ne bi bio dostojan da ga se smatra subjektom povijesti.“

„Više od osude mučitelja, film je odavanje počasti mučenicima! Da ih se ne zaboravi... Želimo, možemo i moramo ponovno oživjeti sjećanja. I to je zadaća naše televizije. Da bi se kontrolirala budućnost, prošlost se ne smije, ne može i neće zaboraviti. Hrvatski narod ju ima i ona nam se ne može oduzeti“, zaključila je Ksenija Abramović i pozvala prisutne da postanu članovi Kluba prijatelja te tako podrže pokretanje i rad Laudato televizije.

Scenaristica i redateljica Nada Prkačin rekla je da se velika stradanja o kojima je u filmu riječ nisu dogodila slučajno, već su bila pomno isplanirana i isprepletena mržnjom prema katoličanstvu i hrvatstvu. „Filmom ne samo da molimo, nego preklinjemo da se bez straha od posljedica govori  istina. Dakle, govorite, prošlo je vrijeme kad se kažnjavalo zbog toga. Razumijemo da se nije govorilo u komunističkoj Jugoslaviji, ali sad doista tko god ima saznanja, tko god nosi u sebi sjećanja, priče svojih roditelja, baka i djedova mora govoriti gdje stigne i kad stigne! Istina o prošlosti potrebna nam je kako bismo znali stvarne a ne iskonstruirane činjenice. U konačnici, istina nam je potrebna da bismo oprostili zločincima. Oprost je veliki korak prema još uvijek nedočekanom priznanju odgovornih za zločine. Kad se konačno na jednom putu sretnu oprost i pokajanje, taj put je pravi put prema budućnosti.“, zaključila je redateljica.

U produkciji Laudata su i drugi filmovi kao što je film „Nikad se nisu vratili“ u kojemu je također zabilježena istina o hrvatskoj prošlosti, a radi se na novome dokumentarnom filmu o Bleiburgu. Promocija tog filma bit će 25. svibnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu na zagrebačkom Kaptolu s početkom u 20 sati, a dan poslije premijera će biti u Slavonskom Brodu.

Laudato televizija početak emitiranja planira 25. prosinca ove godine s informativnim, zabavnim, edukativnim programom za mlade, za starije, za branitelje, za sve ljude dobre volje koji teže Istini, Ljepoti i Dobroti.

pobijeni.info
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno