Naš zavičajni govor

Tema je projekta kojega provodi OŠ Ante Starčevića Rešetari u suradnji s osnovnom školom iz Rumunjske, grad Lupac.

Skole-peta.jpg
Autor
Ivanka Herceg/Laudato
Fotograf
Ivanka Herceg
Objavljeno:
 
20.09.2015 16:45

Na temelju raspisanog natječaja za suradnju sa školama koje provode obrazovanje pripadnika hrvatske manjine u inozemstvu Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta RH je Osnovnoj školi Ante Starčevića dodijelio financijsku potporu za projekt sa spomenutom osnovnom školom iz Rumunjske.

„Naš zavičajni govor“ tema je projekta koja je osnovna poveznica i motivacija za suradnju i učenje. Učenici od 17. do 20. rujna borave u Rešetarima, a kroz projektne aktivnosti razvijaju literarne sposobnosti, čitateljski interes i kulturu. Sudjelovat će i na XVIII Rešetaračkim susretima pjesnika koji se ovoga vikenda održavaju u Rešetarima kada ovo malo mjesto postaje centar svijeta i okuplja mnogobrojne pjesnike i poklonike hrvatske pisane riječi iz svih krajeva svijeta, kojima je ova manifestacija čvrsta poveznica s Domovinom i materinjim jezikom.

U sklopu projekta kojega realiziraju osnovne škole iz Rešetara i Lupaca održano je 10 radionica vezanih za hrvatski jezik, upoznavanje ovog dijela Slavonije u sklopu kojega su posjetili Eko-etno selo Stara Kapela, potom Franjevački samotan u Cerniku i Novu Gradišku. U TZ domaćini su im bili direktorica Dinka Matijević i magistra Ljiljana Lukačević, zamjenica gradonačelnika. Upoznale su ih ukratko s poviješću grada, institucijama, udrugama od kojih 39 rade s djecom i za djecu. Također su upoznale i sa statusom grada - prijatelja djece. Uz 8 djece iz Rumunjske i njihovih troje profesora došli su i njihovi prijatelji iz OŠ Ante Starčevića Rešetari, ravnatelj Tihomir Batalo, ali i Dijana Mašala Perković tajnica u Hrvatskoj matici iseljenika, kao i Ljerka Galic, rukovoditeljica Odsjeka iseljeničke baštine pri Hrvatskoj matici iseljenika.
 

Fotogalerija
Skole cetvrta
Skole treca
Skole druga
Skole prva

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: