Naša Gospa od Aparecide, Kraljica i zaštitnica Brazila

Dana 12. listopada slavi se spomendan Naše Gospe od Aparecide, Kraljice i zaštitnice Brazila.

GOSPA-od-aparecide.jpg
Autor
sveci.net/Laudato/M.R.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
12.10.2021 16:45

Godine 1717. najavljeni su u posjet visoki gosti u Guaratingueti. Zato su uputili tri ribara da priskrbe dovoljno ribe za prijem: Domingos Garcia, Filipe Pedroso i João Alves.
 
Prvi njihov pokušaj bio je bez rezultata: njihove su mreže bile prazne. Otišli su na drugo mjesto zvano Porto Itaguaçu. Tu  je Alves bacio svoju mrežu te je potom iz vode u mreži izvadio tijelo malog glinenog kipa. Zatim je bacio mrežu nekoliko metara dublje i izvukao glavu kipa: prepoznali su lik Blažene Djevice Marije. Veličina kipa bila je 36 centimetara. Ponovno su bacili mreže i postigli izobilan ulov.
 
Kip su nazvali Naša Gospa od Ukazanja, 'Nossa Senhora Aparecida', jer 'pojavila' se u ribarskim mrežama za vrijeme ribolova. Pronađeni kip postavljen je u kući obitelji Filipa Perdrose.
 
Prvo čudo dogodilo se odmah nakon otkrića kipa, pa su se ljudi pred njim okupljali i pjevali, molili krunicu i litanije u kućnoj kapelici obitelji Pedroso.
 
Tu se častila Gospa Aparecida 15 godina. Grad Guaratingueta 1734. odlučio je izgraditi javnu kapelicu, koja je otvorena 1745. U sljedećem razdoblju dolazili su hodočasnici i izdaleka.
 
Godine 1834. sagrađena je nova crkva (stara bazilika) kako bi se zadovoljio sve veći dolazak vjernika hodočasnika. Dana 6. studenog 1888. princeza Isabella drugi je put posjetila crkvu i darovala kipu plavi plašt i krunu od dijamanata. Bazilika je sagrađena 1908. s naslovom manje bazilike.
 
U srpnju 1930. Gospu od Aparecide papa Pio XI. proglasio je Kraljicom i zaštitnicom Brazila.
 
Godine 1955. bazilika se ponovno pokazala premalenom, pa je započela izgradnja moderne bazilike. Baziliku je 1980. posvetio papa Ivan Pavao II. i dao joj naslov male bazilike. Papa Benedikt XVI., prilikom svog posjeta Brazilu 2007., posvetio je novi zvonik u Aperecidi, najviši na svijetu.
 
Bazilika još uvijek nije gotova: kontinuirano je u širenju, popravcima te ugrađivanju ornamentike iznutra i izvana. Svetište godišnje posjeti više od 8 000 000 hodočasnika: po broju hodočasnika četvrto je svetište u svijetu. Dana 12. listopada glavna je svetkovina.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno