Našice: „Duh Hrvata katolika i ljubav prema svome kraju neuništivi su!“

„Dani franjevačke kulture“ u Našicama, mozaik promocije baštine iz daleke hrvatske prošlosti, dopunjeni su projekcijom Laudatovog filma „IN ODIUM FIDEI – Iz mržnje prema vjeri“, u nedjelju 10. svibnja u franjevačkom samostanu sv. Antun Padovanski.

photo-(1).JPG
Autor
Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
10.05.2015 22:16

Uz Slavonski Brod i Osijek, Našice su treći slavonski grad u kojem je održana projekcija dokumentarnog filma „In odium fidei“ scenaristice i redateljice Nade Prkačin koji oživljava istinu o stradanjima 66 franjevaca Hercegovačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije od strane partizana u Hercegovini 1945. godine.

Program je započeo zajedničkom pjesmom „Odlučio sam slijediti Krista“ kojom je odjekivala cijela dvorana samostana, od 13. stoljeća postojane franjevačke zajednice u Našicama, izražavajući odlučnost u vjernosti primjeru širokobrijeških fratara koji su Krista slijedili i u mučeničku smrt.

Film „In odium fidei“ u šezdeset minuta prikazuje „kako se dogodilo plansko smaknuće svećenika koji su siromašni hercegovački kraj razvili u vjersko i kulturno, gospodarsko i odgojno-obrazovno mjesto, gdje su se u glasovitoj Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji na Širokom brijegu poučavali budući svećenici, ali i djeca koja nisu bila na putu duhovnog poziva“, predstavila je producentica filma Ksenija Abramović.

Gimnaziju na Širokom Brijegu, uz hercegovačku i djecu iz Dalmacije, pohađala su i brojna slavonska djeca. „To življenje za dobro šire zajednice, izvan svojih samostana, itekako poznaju i razumiju i ovdašnji franjevci, koji su i u Našicama, još u srednjem vijeku, organizirali škole za mlade duhovnog poziva, ali i svih drugih staleža“, primijetila je Ksenija Abramović.
 

Biti u službi istine i čuvati bogatu hrvatsku duhovnu i kulturnu baštinu

Ovih dana slavi se 70 godina pobjede nad nacionalsocijalizmom i fašizmom diljem Europe, pa i u Hrvatskoj, a u cjelovitom sagledavanju povijesne zbilje, treba istaknuti da je istina o ubojstvu 66 franjevaca bila prešućivana i zataškavana sedam desetljeća.

Predstavljajući projekt Laudato obiteljske televizije s kršćanskim vrijednostima u osnivanju, direktorica Ksenija Abramović naglasila je kako Laudato želi biti u službi takve istine, „širiti govor o mučeništvu, ali i vjernom življenju ljubavi prema Bogu, Crkvi i svome narodu“.

Našice su grad bogat kulturnom baštinom franjevaca i svojih slavnih građana kao što je ugledna hrvatska plemićka obitelj Pejačević iz koje je i skladateljica Dora Pejačević te istaknuti javni i kulturni djelatnik Izidor Kršnjavi.

„Laudato TV želi promicati takav sadržaj - snimati dokumentarce i priloge o tako slavnim ljudima i naraštajima naših predaka, koji su svojim stvaralaštvom zadužili nas, generacije kojima su ostavili toliko blaga“, rekla je Ksenija Abramović zaključujući: „Nažalost, i našički kraj je propatio u Domovinskom ratu, bio je pogođen i ovaj franjevački samostan. Ali, vi, ljudi, pokazujete kako je naš hrvatski i katolički duh, kao i ljubav prema svome kraju, neuništiva.“
 

„Trebamo pamtiti ono što se dogodilo kako bismo znali kako dalje živjeti.“

Zahvalnost za održanu projekciju Laudatovog filma izrazio je župnik župe Sv. Antun Padovanski i gvardijan franjevačkog samostana u Našicama fra Zoran Bibić, istaknuvši kako je Hercegovačka provincija jedinstvena, iako tada „najmanja, izgubila je najviše fratara“.

„Problem onih koji čine zlo je to što gledaju ograničeno, a mi gledamo u svjetlu vjere, svjetlu uskrsnuća! To je upravo Božji blagoslov! To je dar!“, naglasio je fra Zoran Bibić dodajući: „Vjerujem da sve što ima molitvenu pozadinu ima i budućnost! Stoga, molimo za Laudato TV!“

Projekciju filma te osnivanje Laudato TV-a podržao je i gradonačelnik Našica Krešimir Žagar koji vjeruje da će se „u Našicama naći puno prijatelja za Klub Laudato TV“. „Trebamo pamtiti ono što se dogodilo kako bismo znali kako dalje živjeti. I u tome nam pomažu dokumentarci Laudato TV-a“, zaključio je gradonačelnik Žagar.

Moderator programa prilikom projekcije bio je župljanin, gospodin Rudica Čeme.

pobijeni.info
hercegovina.info
makarska-post.com

Fotogalerija
IMG_9786
IMG_9797
IMG_9802
IMG_9806
IMG_9811
IMG_9824
IMG_9828
IMG_9833
IMG_9836
IMG_9842
IMG_9849

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: