Nuncij Alessandro D'Errico o Stepinčevoj kanonizaciji

Apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico, povodom godišnjice beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca (03.10.1998.) za Hrvatski katolički radio protumačio je Papinu odluku o osnivanju Mješovite komisije pravoslavnih i katoličkih stručnjaka koji će ponovno proučiti dokumente o Stepinčevu djelovanju u razdoblju NDH.

nuncij-D-Errico.jpg
Autor
hkr.hr/Laudato/I.D.
Fotograf
vecernji.hr
Objavljeno:
 
03.10.2015 19:18

„Znam da je ovaj prijedlog izazvao veliko iznenađenje u Hrvatskoj, ali osobno nisam iznenađen, jer dobro poznajem Svetog Oca. Mislim da bi taj prijedlog trebao biti uokviren smjernicama Papinog pontifikata koje je izrekao u pobudnici 'Radost evanđelja', a to su nastojanja o kojima Sveti Otac svakodnevno govori, potreba promjene mentaliteta“, ističe nuncij D'Errico i pojašnjava: „To znači Crkva koja se otvara, s vedrinom i povjerenjem, nadahnuta Duhom Svetim i koja privilegira kulturu dijaloga i susreta.“
 
Nuncij D'Errico tumači kako se radi o novom modelu Crkve kojega od prvog dana svojega pontifikata ostvaruje papa Franjo, o čemu detaljno piše i u Apostolskoj pobudnici “Radost evanđelja.”
 
I u njenom svjetlu razumljiva je odluka Svetog Oca:
 
„To je perspektiva Crkve koja se ne zatvara, koja ne ide dalje sama, koja ne ide samo svojim kolosjekom, koja ne kaže 'ovo je moje pitanje i vi ne možete ući'. Umjesto toga, predlaže model Crkve poslane od Isusa Krista, u skladu s Njegovim posljednjim riječima objavljenima prije uzašašća na nebo: 'Pođite, pođite, naviještajte Radosnu vijest svim ljudima'. Papa svakodnevno ponavlja ovaj zahtjev, prvi pastoralni zahtjev našega vremena i put nove evangelizacije svakodnevno živjeti ovo Isusovo poslanje i ostvariti put Crkve koja izlazi, ide, koja privilegira kulturu susreta i dijalog sa svima, a osobito prema periferiji. Očito, kada govorimo o periferiji, govorimo kako o materijalno siromašnima, tako i o duhovnim periferijama, onima udaljenima. Briga Crkve moraju biti ne samo oni koji dolaze k nama, već i oni koji su bili i ne vraćaju se više, kao i oni koji nam nikada nisu došli. To znači ostvariti Isusovu 'oporuku' prije Njegova uzašašća: ići, preuzimati inicijativu, biti Crkva koja izlazi i dijalogizira!“
 
Ove riječi Sveti Otac nedavno je ponovio i novoposvećenim biskupima, podsjeća nuncij D'Errico tumačeći nam Papinu želju za dijalogom i po pitanju kanonizacije bl. Alojzija Stepinca:
 
„U ovom hodu Crkve na periferije, ekumenizam ima posebnu ulogu, jer istina je da su mnoga naša braća odvojena, te moramo poći i k njima, posebno k njima, pogotovo kada je riječ o pravoslavnim kršćanima s kojima dijelimo istu vjeru i liturgiju unatoč tome što su tijekom stoljeća nastale razlike i mnoge sjene između dviju Crkava što ih je povijest zabilježila.

Zato ponavljam: ako se Papin prijedlog uokviri zajedno s pobudnicom 'Radost evanđelja', zajedno sa zahtjevom za promjenom mentaliteta  u pastoralnom smislu, u službama, u dijaloškom smislu, u susretima ako se u tom smislu gleda i Mješovita komisija pravoslavnih i katoličkih stručnjaka o kardinalu Stepincu, onda će ona biti logična i naravna posljedica.“

Nuncij napominje da onaj tko dobro čita 'Radost evanđelja' ili tko ispravno čita ono što Sveti Otac govori svakodnevno neću mu biti ništa čudno u tom prijedlogu. „On ne čini ništa protiv Hrvata, već je jednostavno vođen ekleziološkom vizijom koju predlaže od prvoga dana svoga pontifikata.”
 
Mješovita komisija još nije formirana. Određeno je da će imati 6 članova, 3 s pravoslavne i 3 s katoličke strane kojima će se, na zahtjev pravoslavnih, dodati još dva neovisna člana. Još nije utvrđeno tko će biti predsjednik Komisije.
 
Njezin će rad biti pod pokroviteljstvom Svete Stolice, točnije dikasterija Rimske kurije. Kako nam je najavio nuncij D'Errico, prvo zasjedanje bit će u Rimu i na njemu će se definirati dnevni red, ciljevi što se želi radom Komisije, a posebno vrijeme rada, jer neki kažu „kako postoji rizik da ona nikada neće završiti s radom.“
 
Nuncij D'Errico izražava žaljenje kada čita neke tekstove u kojima se kaže da Papa želi novo suđenje kardinalu Stepincu i to u Beogradu:
 
„Nije tako. Vjerujem da Papu dobro poznajem. On ima vrlo veliko poštovanje prema hrvatskom narodu, Hrvatskoj i prema svetosti kardinala Stepinca. Kada je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bila kod Pape, rekao joj je upravo to. Rekao je, a ona je to ponovila novinarima, da za njega nema rasprave o tome je li Stepinac svet, jer je rad Kongregacije za kauze svetih o tome završen. Tu nema sumnje. Nedoumica je samo oko toga želimo li odmah nastaviti dalje svojim putem ne slušajući ono što dolazi od Srpske pravoslavne crkve, ili želimo time učiniti jednu ekumensku gestu?“
 
„Sveti Otac je izabrao gestu ekumenske ljubavi“, kako napominje nadalje nuncij D'Errco, „koja ne znači raspravu o Stepinčevoj svetosti. To je završeno i nema rasprave. Radi se samo o ponovnom čitanju onoga što je Kongregacija za kauze svetih učinila s povijesnim dokumentima, te u smirenom prezentiranju svega. Dakle, nije na ispitu Stepinčeva svetost.”
 
„Ujedno izražava nadu da će to pomoći i još više cijeniti lik i svetost kardinala Stepinca, a također može poslužiti i poboljšanju odnosa dviju crkava, Srpske pravoslavne crkve i Katoličke Crkve u Hrvatskoj. U konačnici to može poslužiti kao proces potpunog pomirenja između dva naroda koje je, kako nam se čini, apsolutno potrebno u ovom trenutku teških ekonomskih i društvenih problema”, ističe nuncij D'Errico.
 
„Siguran sam da, osim emocija koje su razumljive i sada su u prvom planu kada se govori o Papinom prijedlogu, da će Crkva Božja u Hrvatskoj i u ovim okolnostima dati još jedan znak vjernosti i odanosti Apostolskoj Stolici i našem voljenom papi Franji“, zaključio je nuncij D'Errico.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: