Nuncij D'Errico: Marija nas poziva na trpljenje za suotkupiteljski plan čovječanstva

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Alessandro D'Errico predvodio je svečano misno slavlje u nedjelju, 21. rujna, u župi BDM od sedam žalosti u Velikom Trgovišću povodom proslave zaštitnice njihovog mjesta.

trgovisce1.jpg
Autor
Laudato
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
21.09.2014 19:09
Prije samog euharistijskog slavlja u uvodnom pozdravu župnik domaćin vlč. Ivan Dužaić pozdravio je apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa D` Errica i njegovog savjetnika u nuncijaturi mons. Jean Francois  Lantheauma. Pozdrave je uputio i načelnik Općine Veliko Trgovišće Robert Greblički koji se u svom obračanju osvrno na veliki broj mladih koji upravo u Velikom Trgovišću dolaze zasnivati svoje obitelji.

U pozdravnom govoru mons. D'Errico je istaknuo kako je došao u Veliko Trgovišće kako bi dao potporu župniku vlč. Ivanu Dužaiću koji je u tom mjestu već 18 godina na čelu župe. Kao drugi razlog dolaska u taj gradić je taj što je ondje rođen i proveo djetinjstvo prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman te nuncij osjeća veliku naklonost prema tom mjestu.

„Došao sam ovdje i kao hodočasnik Gospi Žalosnoj. Drago mi je vidjeti da ovdje ima mnogo mladih obitelji i mladih koji će izgraditi budućnost. Posebno mi je drago da vam mogu prenijeti pozdrave i blagoslov pape Franje“, istaknuo je apostolski nuncij.

U svojoj propovijedi mons. D'Errico osvrnuo se na nedjeljno Evanđelje u kojem Isus svog učenika Ivana predaje kao sina svojoj majci Mariji.

„Ivan kad je postao sinom Blažene Djevice Marije predstavlja sve sinove Božje -  prošle, sadašnje i buduće. Kao djeca želimo i mi gledati u Mariju, Majku Crkvu, našu majku. Predajmo joj u ruke svo naše svakidašnje trpljenje, jer ona je pod križem patila zbog patnji svoga sina“, naglasio je apostolski nuncij.

Kako je pojasnio, kao djeca Božja Majci Mariji trebamo prepustiti sve svoje brige i patnje.

„Marija pod križem pati, jer gleda Sina koji umjesto da bude na Nebu, izabrao je biti na Zemlji kako bi otkupio naše grijehe. On će svojim otkupljenjem popraviti komunikaciju između ljudi i Boga, a tu komunikaciju narušili su grijesi.“

Naime, kako je pojasnio apostolski nuncij, istinski kršćanin stavlja Boga u središte života.

„Marija nas danas pita stavljamo li Boga u središte svoga života – u privatnom životu, u obitelji i na poslu. Papa Franjo nas poziva da živimo svoj kršćanski život tako da idemo prema najpotrebnijima, najsiromašnijama...“, nadodao je.

Mons. D'Errico naglasio je kako su danas potrebni evangelizatori nove evangelizacije na koju nas poziva Sveti Otac.

„Ne smijemo dopustiti kao vjernici samo svećenicima da evangeliziraju već smo zbog svoga krštenja svi pozvani na evangeliziranje“, pojasnio je apostolski nuncij.

Na kraju propovijedi mons. D'Errico istaknuo je Marijin poziv na trpljenje u svakodnevnom životu radi otkupljenja grijeha cijelog čovječanstva.

„Bogu smo bliži kad trpimo te je zbog toga patnja za kršćane važna. Danas mnogi odbijaju patiti, ali to nije Božja perspektiva. Marija nas poziva da trpimo s Isusom na križu kako bi sudjelovali u suotkupiteljskom planu čovječanstva“, poručio je mons. D'Errico.

Nakon mise, apostolski nuncij u RH Alessandro D'Errico posjetio je zgradu stare škole Veliko Trgovišće školu koju je pohađao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Fotogalerija
trgovisce4
trgovisce3
trgovisce2

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno