'Oba su pala!'

U povijesti modernog ratovanja, fotografije i filmske snimke postale su važni svjedoci događaja. Jedna od najdojmljivijih priča Domovinskoga rata snimljena je 21. rujna 1991., pretposljednjeg dana šibenske bitke, kod Rogoznice.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Duško Jaramaz/Pixsell
Objavljeno:
 
21.09.2021 13:54

 

'Obadva, obadva! Oba su pala! Oba su pala!' –  te nezaboravne riječi radosno je uzviknuo Filip Gaćina, a sve je snimio Ivica Bilan. Nažalost, sedam godina poslije, u rujnu 1998., Filip Gaćina poginuo je kao razvojačeni branitelj pri čišćenju miniranog terena.

Prvo rušenje dvaju zrakoplova u jednom danu imalo je nevjerojatan moralni učinak, ne samo na šibenske nego i na sve hrvatske branitelje, te čitavu javnost. Osim toga, ovo obaranje označilo je prekretnicu, poslije koje zrakoplovi Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva više nisu mogli neometano letjeti hrvatskim nebom.

U prvim danima napada na Šibenik jugoslavenski borbeni zrakoplovi iz zračnih baza u Puli, Zadru i Mostaru, u velikom su broju nadlijetali Šibenik i okolicu, i gotovo neometano istresali svoj ubojiti teret po vojnim, a još više po civilnim ciljevima. Postrojbe hrvatske policije i Zbora narodne garde, osim lakog pješačkog oružja, gotovo da nisu imale čime im se suprotstaviti. Tek drugog dana šibenske bitke, kada je pala vojarna u Rogoznici, branitelji su se domogli težeg protuzrakoplovnog oružja.

Dva dana poslije pala je i prva žrtva, kada je kod Oklaja oboren helikopter 'Gazella'. Sljedećeg dana srušen je i prvi avion kod Žirja, N-60 'Galeb', a zatim su kod Rogoznice srušena oba 'Jastreba' J-21. Tog istog dana topovi sa Žirja oborili su još jedan neprijateljski helikopter 'Gazella'. Posljednjeg dana šibenske bitke, isto kod Žirja, srušen je jugoslavenski Galeb. Tijekom šibenske bitke neprijatelj je izgubio 2 helikoptera i 4 aviona, a snimke iz rujna '91. ostale su nezaboravan podsjetnik na hrabrost i vještinu hrvatskih branitelja, te su jedinstvene u cjelokupnoj povijesti ratovanja.
 

Fotogalerija
obadva

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno