Održani 31. Redovnički dani u Splitu

U organizaciji Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP) u petak 18. i subotu 19. rujna u dominikanskom samostanu u Splitu održani su 31. Redovnički dani. Prema pozivu pape Franje redovništvu da živi radosno, tema ovogodišnjega najvećeg skupa hrvatskoga redovništva bila je „Radost i zajedništvo“.

1slika.jpg
Autor
Laudato/Katarina Erdić
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
20.09.2015 09:28

Susret je prvoga dana započeo pozdravima izaslanika splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića prof. Nediljka Ante Ančića te predsjednika HKVRPP-a fra Jure Šarčevića koji je i otvorio Redovničke dane. Zatim je u prijepodnevnom dijelu programa o temi „Radost u Novom zavjetu - Dar i odgovornost kao konstitutivne značajke spasenjske radosti“ izlagala s. Silvana Fužinato iz Družbe Presvetog Srca Isusova. U predavanju je opisala nekoliko novozavjetnih tekstova koji upućuju na radost te istaknula da se u Novom zavjetu čak 133 puta spominje ta riječ.

Zatim je misno slavlje predvodio dominikanski provincijal o. Anto Gavrić koji je kao voditelj Povjerenstva za trajnu formaciju HKVRPP-a, u zajedništvu sa s. Vianejom Kusturom, i organizirao te vodio Redovničke dane. Popodnevni je dio programa svojim izlaganjem „Zajedništvo u radosti – razmišljanja u društvu s papom Franjom“ usmjerio franjevac konventualac Ljudevit Maračić. On je govorio o važnosti zajedništva i bratstva u redovničkom životu. Naglasio je da u redovničkim zajednicama nerijetko ima puno individualizma i nedostatka osjećaja pripadnosti družbi i zaključio da tamo gdje je redovništvo treba biti radost jer da su tužna lica žalosno svjedočanstvo posvećenoga života.
 
Završni dio programa  obogaćen je izvedbom monodrame posvećene bl. Ozani Kotorskoj „Biti s Bogom dovoljno je za sreću“ koju je izvela dominikanka s. Barbara Bagudić te otvorenjem izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademskih slikara Josipa Botterija Dinija, Ana Marije Botteri Peruzović i Hrvoja Marka Peruzovića koju je u suradnji s Hrvatskom dominikanskom provincijom i Udrugom za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ organizirala galerija „Laudato“. U programu otvorenja uz autore su sudjelovali voditelj likovne galerije „Vinko Draganja“ dominikanskoga samostana u Splitu fr. Ivan Iko Mateljan, vlasnica galerije „Laudato“ Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić, dominikanski provincijal o. Gavrić, a izložbu je otvorio predsjednik HKVRPP-a o. Šarčević. U glazbenom je dijelu otvorenja nastupila klapa „Mriža“, a kroz program je vodila predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran.
 
U prijepodnevnom programu drugoga dana dominikanac fr. Srećko Koralija održao je predavanje „Postajati strastven u budnosti navješćivanja“ u kojem su izdvojeni mnogi elementi govora o životu i suživotu, ustrajnosti, predanosti i emocionalne pismenosti. Govorio je o odnosu predanosti i strasti, kao i o potrebi za izbjegavanjem pogrešaka, a podsjetio je i na terapeutske dimenzije potpunog predanja. O. Koralija je naglasio da je redovništvo pozvano uvijek iznova učiti vedrinu, preusmjeravati pogled na pozitivno, probleme pretvarati u izazove, a svoj život kao priliku za rast u dostojanstvu i budnosti zajedništva.

Uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio o. Šarčević, a propovijedao je o. Koralija. Popodnevni je program obogaćen izlaganjem zamjenika glavnoga urednika Glasa Koncila Branimira Stanića. On je podsjetio na to da narušeni odnosi u zajednici rezultiraju klanovima, ogovaranjima, zakulisnim igrama, hladnoćom, licemjerstvom, zatim da su samostanski kapituli razmjena uzajamnosti i prilika za reviziju života, molitvu i razgovor. Obrazlagao je važnost dobre organizacije sastanka koja uključuje cilj, dnevni red, uloge sudionika i određivanje trajanja sastanka te istaknuo da je za uspjeh kapitula najvažnije radosno, živo i djelatno sudjelovanje braće.

Redovnički dani zaključeni su plenarnom raspravom na kojoj je, uz moderiranje Tanje Baran, svoja osobna svjedočanstva življenja radosnoga života izreklo sve četvero izlagača, a pitanjima je i svjedočanstvima sudjelovala i okupljena publika. Nakon Dubrovnika, Rijeke i Splita, Redovnički će dani biti održani još 10. listopada u Đakovu te 23. i 24. listopada u Zagrebu.

 

Fotogalerija
okrugli stol
branimir stanić
misa 2dan
srećko koralija
botteri3
botteri2
monodrama1
monodrama
misa
misa3
silvana fužinato
2
molitva
molitva2
unnamed1
ančić

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: