Održani XVIII. Rešetarački susreti pjesnika

U organizaciji Književno likovnog društva „Rešetari“ i Hrvatske matice iseljenika u subotu 19. rujna, održani su središnji sadržaji XVIII. Rešetaračkih susreta pjesnika. Glavni je pokrovitelj ove godine Državna uprava za Hrvate izvan Hrvatske, supokrovitelji županija Brodsko-posavska i općina Rešetari.

Pjesnici-veliki-prva.jpg
Autor
Ivanka Herceg/Laudato/I.D.
Fotograf
Ivanka Herceg
Objavljeno:
 
21.09.2015 11:52

Susreti su počeli predstavljanjem VIII. Zbornika mladih pjesnika naslovljenoga „Čarobna torba“ u kojemu je sabrano 55 pjesama isto toliko autora, učenika domaćih osnovih i srednji škola, ali i iz Makedonije (Tetovo, Skopje, Kumanovo), Rumunjske (grad Lupac), Srbije, BIH i Slovenije. Izdavač Zbornika je KLD Rešetari, sunakladnik Hrvatska matica iseljenika. Izbor pjesama za Zbornik potpisuju prof. Morana Plavac, dr. Radomir Dumičić i Snježana Josipović, predsjednica književne sekcije KLD-a. Predstavila ga je Gabrijela Vojvodić, studentica hrvatskog jezika i književnosti i članica Društva. Posebnim je naglasila pisanje na zavičajnom idiomu na kojemu mladi pjesnici mogu najtočnije izraziti svoje misli i osjećaje i dodala: „Treba zahvaliti njihovim obiteljima, ali i učiteljima koji njeguju zavičajnu riječ u svojim domovima, prenoseći to bogatstvo hrvatskoga jezika na mlade ljude“.

U sportskoj dvorani OŠ Ante Starčevića Rešetari održan je susret mladih pjesnika zapadnog dijela Brodsko-posavske županije s hrvatskim pjesnicima izvan Hrvatske te učenicima iz Makedonije, Rumunjske, Lipovljana i Donje Voće.

Pozdravne je riječi okupljenima, u ime organizatora ove jedinstvene pjesničke manifestacije uputio Ivan De Villa, predsjednik Društva, a bili su tu i Jasna Aničić savjetnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Dijana Mašala Perković i Ljerka Galic u ime Hrvatske matice iseljenika, Tihomir Batalo, ravnatelj osnovne škole u Rešetarima, gosti iz Rumunjske predvođeni prof. Petrom Hateganom, članom Savjeta za Hrvate izvan RH u Rumunjskoj, potom učenici iz Makedonije predvođeni Ivanom Velkovski. Posebno je pozdravljen Antun Kikaš, veliki prijatelj Rešetara, kojemu nije teško iz Toronta doći u ovo malo slavonsko mjesto upravo radi radi hrvatske riječi. Na njegovu je inicijativu i došlo do okupljanja mladih pjesnika i izdavanja Zbornika, kojega i financijski podupire.

Zadovoljstvo time što se sve, što se događalo u Rešetarima za odrasle svih ovih godina, uspjelo prenijeti i na mlade, izrazila je Dijana Mašala Perković i naglasila kao je upravo to i najveće djelo i rezultat Rešetarački susreta pjesnika, koje se uspjelo dogoditi, jer je svrha svačijega rada da ga jednoga dana netko iza njega i nastavi.

Predstavljen i XVIII. Zbornik Rešetaračkih susreta pjesnika

Naslovljen je „Modri otkosi nesanice“ i u njemu je objavljeno 80 pjesama isto toliko autora iz svih krajeva svijeta. Odbrali su ih izbornici, Ivan Slišurić i Đuro Vidmarović, hrvatski književnici. Rešetari tijekom tri dana trajanja ove manifestacije od 17. do 20. rujna postaju „centar svijeta“ u kojemu se i ove godine, zahvaljujući pisanoj hrvatskoj riječi, okupilo oko 80 pjesnika, hrvatskih iseljenika sa svih kontinenata. I to je gotovo fenomen koji svakako nadrasta literarnu dimenziju. Potvrdio je to i Đuro Vidmarović: „Kada imate ljude, koji su prevalili velike udaljenosti, iz SAD-a, Južne Afrike, sjeverne Europe, da bi ovaj dan bili ovdje, čitali svoje stihove, čuli kako drugi pišu i da bi drugi o njima nešto saznali, to je izvanliterarna dimenzija, koju moramo poštivati. To je ta ljubav mistična za hrvatsku materinsku riječ. Svi ti ljudi žive u dijaspori u kojoj je hrvatski jezik gurnut u kućnu upotrebu. Oni zapravo mogu živjeti i bez njega, ali postoji nešto jače, neka unutranja potreba da iskažu svoje osjećaje, da prenesu poruku bilo vjersku, nacionalnu, obiteljsku, na hrvatskome jeziku. I ova je manifestacija zapravo svečanost ljubavi prema hrvatskom jeziku“.

Prijem je za sve sudionike Rešetaračkih susreta pjesnika upriličio načelnik općine Zlatko Aga, a poseban gost bio je i naš poznati redatelj Jakov Sedlar koji snima dokumentarni film o Antunu Kikašu. U sklopu susreta u Galeriji KLD-a otvorena je likovna izložba Ankice Šimatović Bjelica, slikarice iz Crne Gore, rodom iz Rešetara, a kako je najavljeno, bit će postavljena i u prostoru Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu. Susreti su 20. rujna završili zajedničkim sudjelovnjem na jutarnjoj nedjeljnoj misi u Rešetarima poslije koje su također i u crkvi čitane pjesme, a odmah, prema riječima Ivana De Ville, počinju pripreme za 19. Rešetarački susret pjesnika.

 

Fotogalerija
Resetari prva
Resetari treca
Resetari sedma
Resetari peta
Resetari cetvrta
Izlozba resetari susreti

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: