PREMIJERA na Laudato TV-u: GORUĆI BISKUP - 15. rujna u 20 sati

Nagrađivani dokumentarac o slovenskom svećeniku na kojeg su vlasti nakon Drugog svjetskog rata izvršile atentat, polili ga benzinom i zapalili.

goruci.jpg
Autor
Laudato/V.C.V.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
09.09.2019 14:06

Gorući biskup (Goreći škof), 2017., 55', Slo
Redatelj: David Sipoš
Originalna glazba: Tim Žimbrat
15. rujna u 20 sati na Laudato TV-u

Biskup Vovk je zapamćen po svojim vrlinama, ali najviše po događaju iz 1952. godine. Tijekom ispitivanja te noći komunistički dužnosnici mučili su Vovka psihički i fizički, iako nije u ratu sudjelovao sa Silama osovine, a zalagao se je za slovenski identitet. U noći 20. siječnja te godine nadbiskupa Vovka zapalili su na željezničkoj postaji u Novom Mestu. Tadašnji mediji u Jugoslaviji i van granica nijekali su da je Vovk uopće gorio i izvještavali su o manjim ozljedama. Činjenica je da mu je njegova zapaljena odjeća, osobito svećenički kolar, zadala ozbiljne opekline vrata i lica.
 
Niz intervjua u filmu rasvjetljava vrijeme nakon 1945. godine kada su komunisti došli na vlast u Jugoslaviji.  Film je specifičan po tome što ne govori o događaju samo riječima nego i kroz mnoge simbole i ilustracije. Osvojio je nagrade za poseban doprinos i najbolji dokumentarac na Kršćanskom filmskom festivalu, a ušao je u službenu selekciju brojnih festivala: Međunarodnog filmskog festivala u New Yorku, Underground film festivala, Festivala slovenskog filma, Međunarodnog kršćanskog festivala i Kršćanskog filmskog festivala Great Lakes.
 
Nadbiskup Anton Vovk bio je iznimna ličnost koja je ostala vjerna svojim zavjetima u teškim i prijelomnim vremenima u kojima je svoje poslanje vršio s velikom vjerom i predanošću. Dokumentarni film opisuje njegov život i djelo i prikazuje ga onakvim kakav je bio: hrabar, odlučan, istovremeno blag i pun ljubavi. Kroz svjedočenja ljudi koji su ga poznavali, povjesničare, duhovnike i vjernike, nadbiskup Vovk nam se razotkriva kao središnja slovenska ličnost druge polovice XX. stoljeća.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!