Potpora pristiže sa svih strana: Hrvatska nije sama!

I u ovoj emisiji Izdvojeno razgovaralo se o aktualnim temama potresa i korona virusa, no za izdvojiti je kako i dalje pristižu ohrabrujuće riječi, molitve, i potpore iz cijeloga svijeta.

izd25.jpg
Autor
Laudato/A.K.K.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
25.03.2020 09:51

Gost emisije bio je vlč. Robert Šreter, župnik Župe sv. Mirka u zagrebačkim Šestinama, koji je govorio o svom doživljaju potresa.

- To je jednostavno život, koji je često nepredvidiv i na koji se čovjek ne može pripremiti. Tako i to nedjeljno jutro u Zagrebu. To je nešto što čovjeka zatekne, ne može se biti spreman na to. Prva reakcija je bila strah i panika, no mozak ipak procesuira situaciju. Crkva sv. Mirka u Šestinama zadobila je puno udaraca, koji su vidljivi sa vanjske strane crkve. Oštećenja su se proširila novim potresima – kazao je vlč. Robert.

Odgovorio je i na pitanje kako pobijediti strah.

- Štetu koju čini potres ljudima je strah koji treba prihvatiti, ne smije ga se negirati, jer se ne može pobjeći od njega. I Isus se u Getsemanskom vrtu bojao, krvavim znojem se znojio od tjeskobe. Trebamo živjeti trenutak po trenutak ne misleći na to što će biti. Dobro je da je Bog tako uredio da ne znamo što će se unaprijed dogoditi. Kada bi čovjek znao ne bi možda imao hrabrosti živjeti. Živjeti dan po dan, trenutak po trenutak. Nekada nije moguće do kraja eliminirati strah, ali mi vjernici imamo još tu dodatnu dimenziju, pouzdanje u Gospodina. Strah će kao i druge emocije biti prisutan, ali sa Bogom se treba boriti protiv straha i razloga zbog kojeg je nastao strah. Pouzdanje u Boga ne znači da će nestati sve poteškoće u našem životu, ali Isus je obećao da je s nama, i s tim pouzdanjem ćemo uspjeti nadvladati strah – rekao je vlč. Robert.

Gledatelji su mogli vidjeti još poruka ohrabrenja, s drugih katoličkih televizija iz svijeta.

Jedan od njih je Alan Holdren, voditelj dopisničkog ureda EWTN-a u Rimu, najveće globalne katoličke televizijske mreže u svijetu.

- EWTN obitelj moli za sve zaposlenike Laudato TV-a, vaše gledatelje, kao i čitav hrvatski narod. Niste sami! Ostanimo ujedinjeni u molitvi! – rekao je Holdren.

Iz Poljske se javio mons. Andrej Siemieniewski, pomoćni biskup Wroclawa.

- Dragi prijatelji iz Zagreba i Hrvatske. Čuli smo tešku vijest o potresu u vašoj domovini, u vašem predivnom gradu. Služili smo svetu Misu te nedjelje u 10 sati ujutro i molili za vas. Molili smo Boga za blagoslov i pomoć u ovom teškom razdoblju za Zagreb i vašu zajednicu. Kako dospijevaju nove vijesti, znajte da ste nam u srcima, mislima i molitvi – kazao je mons. Siemieniewski.

Molitve i riječi utjehe pristigle su čak i iz Libanona, s katoličke televizijske mreže Tele Lumiere, koji obećali da će se moliti sv. Šarbelu za zagovor, za naš narod.

Naši vatreni, uz financijsku potporu koju su izdvojili za našu državu, poslali su savjete kako se ponašati u ovakvim situacijama, sa glavnom porukom: Ostanite doma.

Otvorila su se i mnoga psihološka i duhovna savjetovališta koja stoje na raspolaganju ljudima za upite. Anita Dučkić Sertić, iz obiteljskog savjetovališta Caritasa Zagrebačke nadbiskupije svakodnevno pruža pomoć putem poruka i telefona. Pomaže u trenucima samoizolacije putem duhovnog i psihološkog savjetovanja, daje podršku i osnažuje, no uvijek stavlja naglasak na Gospodina, i na Božju pomoć.

- Gospodin je gospodar našega života i smrti. Strahovi problemi i tjeskoba mogu naštetiti psihičkom i fizičkom zdravlju, kao i obiteljskom životu. Sada je situacija u kojoj je obitelj stalno zajedno, problemi sada dolaze do izražaja koji prije nisu, te im treba pomoći da što lakše prebrode te krize – kazala je Dučkić Sertić.

Provincijal hrvatske provincije franjevaca konventualaca, fra Josip Blažević pisao je na Facebook profilu ‘o bratu potresu‘.

- Nije svaki brat koji nas posjeti ugodan. I brat potres i brat korona virus možemo smatrati kao Božju kaznu, ali to nije kršćanski stav. Nepogode mogu biti vrsta Božje objave, u kojima nam Bog želi nešto poručiti – objasnio je fra Josip Blažević.

U vremenu krize izazvane zarazom virusom COVID-19, Laudato TV krenuo je s emitiranjem nove emisije uživo: Izdvojeno na novi način. Od ponedjeljka do subote, od 20:00 do 21:00 sat, donosi vam kontakt emisiju Izdvojeno. Tri urednika i voditelja sa svojim gostima: Darko Pavičić, Tanja Maleš i Mirta Marinić tražit će znakove nade u ovoj krizi i pokazati da s Laudato TV niste sami.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno