Povjesničar Marinić: 'Vlada nije pogriješila kada je vratila datum na 30. svibanj'

'30. svibanj i 25. lipanj datumi sukoji imaju najveći značaj u hrvatskoj prošlosti i sadašnjosti'

135.jpg
Autor
Laudato/I.B.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
30.05.2020 08:08

U emisiji 'Izdvojeno' gostovao je Borna Marinić, mladi povjesničar koji 'osjeća bilo svog hrvatskog naroda'.

Dotaknuo se promjene datuma obilježavanja Dana državnosti te naglasio da su 30. svibanj i 25. lipanj datumi koji zasigurno imaju najveći značaj u hrvatskoj prošlosti i sadašnjosti.

- Vlada je tom odlukom na jedan simboličan način potvrdila odluku tadašnjeg Sabora, od 25. lipnja 1991. godine, kada je predsjednik sabora Žarko Domljan rekao 'Rođena je Hrvatska država, nek' joj je dug i sretan život - kazao je mladi povjesničar.

Istaknuo je kako uvijek moramo slušati bilo naroda.

- Taj datum je ušao u kolektivnu memoriju kao najbitniji. Možemo diskutirati oko toga koji ima veći značaj, ali mora se slušati bilo naroda. Upravo iz tog razloga smatram da Vlada nije pogriješila kada je vratila datum na 30. svibanj. Tim je datumom počelo novo razdoblje u hrvatskoj povijesti - naglasio je povjesničar Marinić.

Rekao je da kao vjernik nastoji iskoristiti talente koje mu je Bog dao te da će ih koristiti na način da bitnije događaje hrvatske povijesti istakne i približi široj javnosti.

Na pitanje koliko zanemarujemo one koji su svoj život dali za Hrvatsku i koliko ju ljubimo zbog nje same, rekao je kako ponekad nepravedno zanemarujemo određene činjenice te da bi na mnogim razinama to trebali mijenjati.

- Dosta smo manjkavi! Nekada pojedine događaje nepravedno zanemarujemo  i trebali bismo im posvećivati puno više pažnje. To posebice vidimo na primjeru obilježavanja pojedinih datuma, ali i na primjeru našeg obrazovanja - rekao je Marinić.

U emisiju se javila Kristina Pasarić zajedno sa župnikom Župe sv. Marka na Gornjem Gradu vlč. Vladimir Magić koji je objasnio kako zbog trenutne situacije nije moguće da se Misa za Domovinu održi u crkvi sv. Marka.

- Danas je započelo cjelonoćno klanjanje. Želja je bila da uoči Dana državnosti, uoči blagdana Gospe od Kamenitih vrata te uoči Duhova počnemo s molitvom, htjeli smo s molitvom dočekati Dan državnosti. Svake godine je Misa bila u crkvi sv. Marka prigodom Dana državnosti, dok će ove godine biti u crkvi sv. Blaža u 10 sati - kazao je vlč. Vladimir.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!