Predstavljena knjiga „Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski“ biskupa Komarice i njemačkog novinara Gbureka

Hrvatsko izdanje knjige objavljene na njemačkom jeziku, banjolučkog biskupa mons. dr. Franje Komarice i njemačkog katoličkog novinara i diplomiranog religijskog pedagoga Winfrieda Gbureka „Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski“ u izdanju Večernjeg lista, predstavljena je 2. lipnja u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu.

vijenac.jpg
Autor
Laudato/M.R.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
03.06.2015 13:57

Osim autora knjige biskupa Franje Komarice,na predstavljanju knjige najprije je svoju riječ uputio glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, a knjigu su predstavili izvršni urednik Večernjeg lista Žarko Ivković, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr.sc. Tomislav Markić i izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Božo Skoko. Prigodni program vodila je Tanja Popec a predstavljanje su glazbenoi obogatili bogoslovski oktet i Luka Balvan.

Njemački novinar Gburek, kao i Večernji list, odrekli su se prihoda od prodaje ove knjige te sav prihod ide u dobrotvorne svrhe za socijalne projekte Banjolučke biskupije.

„Prema Daytonskom sporazumu Hrvatska se mora brinuti o Hrvatima u BiH, a mi se ponekad moramo zapitati pojedinačno, jesmo li dovoljno svjesni situacije i položaja hrvatskog naroda ondje“, kazao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

 „Samo onaj koji dodirne njezine rane, može je razumjeti, o njoj vjerodostojno pisati i govoriti. Kad se skinu maske ostaje gola istina kao nužan preduvjet pravde i mira, što Bosni i Hercegovini itekako treba. Učinimo koliko je do nas da se istina bez maski sazna, da se brani i promovira“, u uvodnom dijelu kazala je Tanja Popec.

Knjiga je objavljena upravo 2015. godine i to nije slučajno: 20 godina prošlo je od završetka rata u BiH, 20 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma koji je hrvatskom narodu donio veliku nepravdu koju do danas nitko nije ispravio.

„Biskup u ovoj knjizi budi savjest odgovornih koji su mogli barem ublažiti patnje ratnih stradanja. Koji su moćnici stajali iza krvavog rata? Pita što se doista događalo u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata? Zašto su Hrvati protjerivani iz zemlje, ubijani i pljačkani... zašto se istina iskrivljuje i zašto se Hrvatima ne dopušta povratak kući?“, istaknuo je Žarko Ivković.

„U Bosni i Hercegovini, 20 godina nakon rata i dalje vlada zakon jačega i nepoštivanje ljudskih prava... ovom knjigom Gburek omogućuje biskupu Komarici koji ima uvid u pravo stanje stvari, raskrinkati one koji upravljaju iz pozadine. Kažu da postoje 3 istine: moja, tvoja i istina. U ovoj je knjizi samo istina. To je najjače oružje biskupa Komarice koji pomaže svome narodu“, zaključio je Ivković, dodavši kako je biskup Komarica ovdje za svoj narod, a čak je proveo 231 dan u zatvoru, stan mu je opljačkan te mu je prijetila likvidacija.

Dr.sc. Tomislav Markić najprije se obratio prisutnima riječima: „Hrvati u BiH nisu u inozemstvu nego Hrvati svoj na svome!“

„Još tijekom i nakon Drugog Svjetskog rata katolici Banjolučke biskupije bili su proganjani, protjerivani i kažnjavani, trećina ove biskupije je već u ono vrijeme bila uništena a ovo je bio samo nastavak istrebljenja Hrvata katolika iz ove zemlje. Riječ je o kobnom procesu i planu u kojem su katolici trebali jednostavno nestati iz zemlje“, poručio je dr. Markić.

Zauzimanje biskupa Komarice za mir i pravednost uslijed bosansko-hercegovačkih neprilika i posebnom stanju katolika od prevelike je važnosti, a „ova je knjiga na neki način ulaz u vlastitu prošlost ali i prozor u budućnost. Govori o pastiru koji u Isusovo ime vodi narod Božji kroz mnoge kušnje...on uspravno hodi i brani ih koliko može“, zaključio je ravnatelj dušebrižništva dr. Markić.

Biskup se zauzima za potlačene i za povratak prognanika: on upravo obrađuje u ovoj knjizi socijalni nauk Crkve promičući vrijednosti poput ljudske osobe i njezina dostojanstva, istine i mira, prava na dom i Domovinu, stoga ova knjiga služi kao svojevrsni mali kompendij socijalnog nauka Crkve, uključujući ratni i poslijeratni moment Banjolučke biskupije.

Biskup Komarica posebno priznanje u knjizi odaje svojim svećenicima: „Svi su svećenici ostali ovdje, pa i nakon što su im crkve razorili, ljudi su ostajali ovdje jer su svećenici bili s njima. Svećenici su bili snažan znak nade i snažna potpora narodu, postali su ljudima njihovi hranitelji, branitelji i tješitelji“ uz snažnu poruku svom napaćenom narodu: „Življeno evanđelje mora biti provokacija“.

Prof.dr.sc. Božo Skoko rekao je kako biskupa Komaricu slušamo već godinama kako „nudi ljubav i otvorenost, kako proziva nepravdu i neistine“ ali njegov se vapaj, kako je prof. Skoko istaknuo, pretvorio u krik očajnika a oni koji imaju moć ne žele ga čuti.

Hrvatski prijevod njemačkog originala knjige govori o žrtvama laži, nepravde i stradanja katolika Banjolučke biskupije. Ova knjiga ima za cilj rasvijetliti što se događalo u pozadini rata u Bosni i Hercegovini otkrivajući „insajderske“ informacije o šokantnoj ulozi međunarodne politike u tom ratu.

„Uistinu, Bog nam nije dao duh bojažljivosti, već duh snage ljubavi i trijeznosti“, ovim riječima sv. Pavla biskup Komarica zaključio je predstavljanje knjige i dodao: „Molim vas, pomozite mi da budem bolji vaš brat“.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: